Film Joker budí emoce. Kritici jsou nadšeni, panují však obavy, že zloduch inspiruje vrahy

Horizont: Očekávaný film Joker budí kromě nadšení i obavy (zdroj: ČT24)

Kolem filmu Joker, který měl ve čtvrtek premiéru i v Česku, se vede vyhrocená veřejná debata. Snímek sice získal hlavní cenu na filmovém festivalu v Benátkách, odpůrci se ale obávají, že naturalistický snímek o přerodu šíleného herce v brutálního násilníka by mohl podnítit nové masové vraždy.

Muži, který chtěl být slavným stand-upovým komikem, se nikdo nesměje. Nemá přátele, partnerku a většinou ani práci. Navíc trpí mentální poruchou. Film Joker ukazuje, jak se z neúspěšného umělce, jehož stíhá jedna rána za druhou, stává šílený postrach města.

I díky hereckému výkonu Joaquina Phoenixe si autoři snímku inspirovaného slavným komiksovým antihrdinou odvezli z benátského festivalu cenu za nejlepší film.

Tvůrci se ale od té doby musejí bránit nařčením, že jejich způsob líčení hlavní postavy může vyvolat soucit s násilníkem, případně dokonce k vraždám podněcovat. „Cítil jsem, že bychom měli tohoto padoucha, tuto zlou osobu prozkoumat. Myslím, že jsme jako publikum schopní vidět a posoudit obě stránky věci,“ říká Phoenix.

„Jedním z důvodů, proč jsme film natočili, byla snaha reagovat na současné komiksové filmy. Zjistit, proč se zrovna toto oslavuje. Proč je to zábavné. Jak se násilí projevuje ve skutečném světě,“ vysvětluje režisér Todd Phillips.

Joaquin Phoenix ve filmu Joker
Zdroj: Todd Phillips/Joker

Netradiční pojetí komiksu

Obavy části veřejnosti umocňuje právě to, že se dílo vymyká způsobu, jakým se komiksové předlohy převáděly na plátno v minulém desetiletí. „Joker se odehrává v reálném světě a občas je v něm trochu něco, co je jako komiksového, ale je tam toho opravdu minimum. Je to opravdu zajímavé, skoro úplně realistické drama,“ upozornil filmový publicista František Fuka.

Někteří američtí kritici filmového šaška přirovnávají k psychicky nemocným mužům, kteří spáchali masové vraždy – třeba nedávný útok v El Pasu.

Znepokojení vyjádřili i příbuzní obětí masakru v Coloradu před sedmi lety. Tehdy se při premiéře batmanovského snímku Temný rytíř povstal stalo 12 lidí obětí střelby, dalších 70 bylo zraněno. „Pokud někdo bude chtít napodobit film Joker, může využít místo, kde se bude promítat. Myslím, že lidé by si toho měli být vědomi,“ zdůraznila matka přeživší oběti Tiina Marie Coonová.

Varování armády a zákaz masek

Rodiny obětí nechtějí stáhnout film z kin. V otevřeném dopise ale po studiu požadují, aby dílo ukazující brutalitu vykoupilo podporou zbraňové reformy.

Varování zní také z úředních míst. S nebezpečím střelby při promítání filmu počítá třeba americká armáda. Velení už vyzvalo vojáky, aby si v kině dávali pozor. FBI dokonce vyšetřuje hrozbu útokem při páteční premiéře Jokera v Texasu. Některé řetězce také preventivně vydaly zákaz nošení masek a kostýmů na projekci.

Autoři netají zklamání nad směrem, kterým se diskuse ještě před uvedením do kin ubrala. „Je úplně absurdní představa, že po zhlédnutí takového filmu by lidé začali někoho zabíjet. Pokud proti němu někdo protestuje, tak ten člověk buď nepochopil film, nebo spíš se obávám, že se chce sám zviditelnit,“ míní Fuka.

Filmová postava Jokera
Zdroj: Todd Phillips/Joker

Tvůrci Jokera přiznávají, že filmem chtěli přispět k debatě o zbraních a psychicky nemocných lidech. Největší kritiky se přitom dočkali od lidí, kteří snímek vůbec neviděli.