Uzavření Chrámové hory: Palestinský vůdce mluví o vyhlášení války

Jeruzalém – Napětí v Jeruzalémě stoupá. Izrael dočasně zavřel komplex mešity Al-Aksá na Chrámové hoře. Rozhodl se tak poté, co palestinský útočník nedaleko postřelil známého ultrapravicového židovského aktivistu Jehudu Glicka. Policie pachatele při přestřelce zabila. V ulicích pak vypukly střety. Palestinský vůdce Mahmúd Abbás přirovnal uzavření posvátného místa za „vyhlášení války“.

Muslimští věřící se ráno modlili na prostranství před mešitou. K uzavření Chrámové hory nedošlo už téměř 50 let. Abbás hovořil o „vyhlášení války“ Palestincům a muslimům a vyzval světové společenství k rychlému zásahu. „Mešita je místo k modlitbě a je nepřijatelné, aby Al-Aksá platila za to, co se děje v Jeruzalémě. Všichni muslimové mají právo do ní vstoupit,“ řekl člen vedení Al-Aksá palestinské agentuře Maan. Mešita pravděpodobně zůstane zavřená i během pátečních modliteb, kdy se sem schází nejvíce věřících.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu varoval před vlnou násilí podněcovanou radikálními islamisty a palestinským prezidentem, který podle něj prohlásil, že je „nutné omezit židům vstup na Chrámovou horu“. „Ještě jsem neslyšel žádné odsouzení těchto provokací ze strany mezinárodního společenství. Svět musí přestat s pokrytectvím a zasáhnout proti provokatérům, kteří chtějí změnit stávající stav,“ upozornil Netanjahu.

  • Mešita Al-Aksá je po Mekce a Medíně třetím neposvátnějším místem islámu. Izrael ji naposledy uzavřel v roce 1967. 

Podle svědků se ve středu večer útočník Mutaz Hidžází snažil Glicka zastřelit před jeruzalémským střediskem Menachema Begina z jedoucího motocyklu ve chvíli, kdy si nakládal věci do svého auta. Glick je nyní ve vážném stavu v nemocnici. 

Jehuda Glick
Zdroj: ČT24/ISIFA

Glick je jedním z předních aktivistů, kteří podnikají návštěvy Chrámové hory ve východním Jeruzalémě a prosazují právo židů modlit se na tomto sporném místě. Jde o oblast uctívanou jak židy, tak muslimy. Stojí zde dvě významné muslimské mešity, z níž jedna je Al-Aksá, a stával tu i židovský chrám. „Chrámovou horu spravuje muslimská organizace Waqf. V poslední době ale narůstá tlak, aby se tu také židé mohli modlit,“ podotkl zpravodaj ČT Jakub Szántó. O bezpečnost na místě se stará izraelská policie.

Pachatel byl už dříve za mřížemi

Policie dnes od rána čekala u Hidžázího domu. Když ho obklíčila speciální jednotka, začal na její členy střílet. Policie ho tak nakonec zastřelila. Palestinec byl údajně členem radikální organizace Islámský džihád. V Izraeli si do roku 2012 odpykával jedenáctiletý trest za útoky na Židy. Pracovat měl v kavárně střediska, u nějž se incident stal. Izraelci nyní prověřují, jak mohlo jeho zaměstnavateli uniknout, že jde o trestanou osobu. 

V Jeruzalémě panuje v posledních měsících velké napětí. Střety palestinských demonstrantů s izraelskou policií jsou téměř na denním pořádku. Minulý týden došlo v centru města k incidentu, při kterém arabský řidič najel do lidí stojících na tramvajové zastávce a dvě osoby usmrtil. „Šlo o tříměsíční holčičku a dvaadvacetiletou ženu,“ konstatoval Szántó. Izraelská policie v této souvislosti hovořila o teroristickém útoku, řidičova rodina označila incident za dopravní nehodu.

Izraelský premiér už povolal do města policejní posily. „Za poslední čtyři měsíce jsme zatkli přes tisíc lidí izraelských Arabů za účast na nepokojích,“ prohlásil mluvčí izraelské policie Micky Rosenfeld. „V pozadí je cítit síla, která vše organizuje. Působí tu místní buňky Fatahu a Hamasu, které spolu soupeří o to, kdo protesty povede,“ poznamenal komentátor a autor knihy „Vražda Jásira Arafata“ Matthew Kalman.

Bezpečnost ve městě se prudce zhoršila po letních vraždách tří židovských a jednoho arabského mladíka, které vedly k další válce v Gaze.

Jakub Szántó, blízkovýchodní zpravodaj ČT

„Situace je možná nejvyhrocenější za posledních několik let. Atentát na pravicového rabína Glicka byl už druhým útokem za necelý týden. Navzdory posílení policejních hlídek ve východním, převážně arabském Jeruzalémě je vidět, že pravidelné střety mezi Palestinskými mladíky a izraelskou policií začínají přerůstat ve vražedné teroristické útoky.“

Švédsko ode dneška uznává Palestinu jako stát. Palestinci chtějí mít zemi na Západním břehu Jordánu a v Pásmu Gazy. Hlavním městem má být východní Jeruzalém. Z dosavadních kol mírových rozhovorů ale zatím nevzešla dohoda nejen o hranici, ale ani o Jeruzalému. Izrael navíc na Západním břehu rozšiřuje židovské osady a prosazuje nedělitelnost Jeruzaléma.

Zatýkání v Izraeli
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Mahmoud Illean