K pobřeží Louisiany dorazil hurikán Barry. Zeslábl, přesto hrozí povodně

Louisiana se chystá na bouři (zdroj: ČT24)

K pobřeží americké Louisiany dorazil kolem poledne místního času hurikán Barry. Vzápětí ale zeslábl zpět na úroveň tropické bouře. Přesto se Louisiana připravuje na vážné potíže, zejména povodně. Na jihu státu už byla nařízena povinná evakuace a prezident Donald Trump tam vyhlásil stav nouze. Přístavní město New Orleans má s ničivými živly zkušenosti. V roce 2005 ho zasáhl hurikán Katrina, který způsobil masivní škody.

Tropická bouře Barry na své cestě k americkému pobřeží zesílila na úroveň hurikánu, když ale pobřeží zasáhla, zase zeslábla. Nad pobřeží dorazila asi hodinu po poledni místního času (asi 20 hodin SELČ), zprvu udeřila poblíž města Intracoastal City. Pohybuje se dále do vnitrozemí rychlostí asi devět kilometrů za hodinu a měla by dále slábnout.

Podle meteorologů ovšem není u bouře Barry hlavní hrozbou silný vítr, který dosahuje rychlosti až 115 kilometrů v hodině, ale velice intenzivní srážky, které ještě znásobí pomalý pohyb hurikánu. Během víkendu může spadnout 250 až 500 milimetrů vody. „Je to neuvěřitelně obrovská masa vlhkosti, je to úplně mimo tabulky,“ varoval ředitel NHC Ken Graham. Z břehů se může vylít řeka Mississippi i další toky.

Na povodně se Louisiana připravuje už od pátku, vznikají hráze z pytlů s pískem. Na pobřeží už mezitím dorážejí první rozbouřené vlny. Do pondělí se hladina vody v řece Mississippi ve městě New Orleans podle meteorologů zvýší o více než pět metrů. Protipovodňová hráz chránící město je vysoká šest až 7,5 metru.

Pro většinu obyvatel přístavního města nejde o první zkušenost. „Děsivé na tom je, že naše hráze už v minulosti vodu propustily. Úřady teď tvrdí, že jsou lepší, nezbývá nám nic jiného než jim věřit. Ale je to děsivý pocit. Nikdy nemáte klid, dokud není konec,“ říká obyvatelka New Orleans Georgiana Mitchellová.

„Nebudeme se evakuovat, přečkáme to. Museli jsme to čekat. Tohle je New Orleans, to se tu stává,“ říká další z obyvatel Christine Villinesová.

Některá místa už hlásí výpadky proudu

Město po ničivém úderu hurikánu Katrina v roce 2005, kdy po silných deštích hráze nevydržely, protipovodňová opatření modernizovalo. I přesto starostka obyvatele varuje.

„Prosíme muže, ženy i děti, aby zůstaly doma. Chceme všem zaručit bezpečí, a to bude možné jedině, pokud zůstanete mimo ulice. Připravte se na husté deště, které tu vydrží několik dní,“ uvedla starostka New Orleans LaToya Cantrellová.

Guvernér Louisiany John Bel Edwards řekl, že New Orleans mohou obecně ohrozit lijáky, rozvodněná řeka a vzedmutí hladiny moře. „Čekáme všechny tři případy,“ dodal.

Americká Národní meteorologická služba (NWS) pro oblast města New Orleans vydala varování před tornády a krupobitími, které mohou Barryho doprovázet. Bez proudu se již ocitlo přes 70 tisíc odběrných míst. Největší výpadky podle AP hlásí okresy Jefferson, Lafourche, Assumption a Terrebone v jižní Louisianě u New Orleans.

Vliv bouře je cítit i mimo americkou pevninu. V Mexickém zálivu se kvůli ní těžba ropy snížila o 70 procent. Je to proto, že se zastavila práce na 283 plošinách. O 56 procent se pak snížila těžba zemního plynu, uvedl americký Úřad pro bezpečnost a ochranu životního prostředí (BSEE).

V Lousianě platí stav nouze

Prezident Donald Trump už v Louisianě vyhlásil stav nouze, který státu umožní čerpat prostředky z federálních zdrojů. Na přípravách se podíli i národní garda, v pohotovosti má helikoptéry a má nachystané zásoby pitné vody, potravin a dek.

„Naši hasiči jsou trénováni k záchranným akcím, mnoho z nich dokáže ovládát záchranná plavidla. Z Katriny jsme se poučili – víme, že potřebujeme hodně lodí,“ uvedl prezident okresu Jefferson v Louisianě Michael Yenni. 

Město mezitím opustila většina turistů. Některé aerolinky zároveň zrušily několik sobotních plánovaných odletů.