Pyrotechnici ve Frankfurtu zneškodnili válečnou bombu. Evakuovali kvůli ní tisíce lidí

Německým pyrotechnikům se ve Frankfurtu nad Mohanem podařilo zneškodnit leteckou bombu z druhé světové války, kterou v centru města odkryly stavební práce. Kvůli pyrotechnickému zásahu muselo domovy opustit víc než šestnáct tisíc lidí a evakuací prošlo i sídlo Evropské centrální banky.

Bomba o hmotnosti 500 kilogramů, kterou za druhé světové války nad Frankfurtem shodilo americké letectvo, má dvě roznětky. Podle portálu t-online.de mohly problémy nastat při zneškodňování té, která se nachází pod zemí, pyrotechnici navíc neplánovali kontrolovaný odpal.

Likvidace válečné bomby nakonec proběhla během dvou hodin v neděli odpoledne a bez technických komplikací; frankfurtský starosta Peter Feldmann poděkoval policii, hasičům i záchranářům za ukázkový výkon. Slova díků pak zamířila i k obyvatelům města.

Dopravní dopady

„Vím, že pro mnoho lidí není jednoduché neplánovaně opustit své domy,“ podotkl. Kvůli likvidaci válečné bomby se totiž evakuace dotkla 16 500 lidí, dopad měla i na dopravu. Dálkové vlaky, které běžně projíždějí kolem vyklizené oblasti, jezdí po objízdných trasách. Řízení leteckého provozu dočasně uzavřelo severní přistávací dráhu frankfurtského letiště.

I 74 let po skončení druhé světové války se nejen v Německu nacházejí nevybuchlé bomby. Největší evakuaci v poválečných dějinách Německo zažilo předloni v září, kdy kvůli nálezu více než tunové bomby v areálu frankfurtské univerzity muselo domovy opustit více než šedesát tisíc lidí. Frankfurt má sedm set tisíc obyvatel.