Vodní vrt, výuka žáků, obnova protržené hráze. Česko pomáhá Zambii

Události: Česká pomoc Zambii (zdroj: ČT24)

Jednou z prioriotních zemí české zahraniční rozvojové spolupráce se stala od roku 2018 africká Zambie. Česko tam vloni poslalo 25 milionů korun, pro letošek počítá již s 31 miliony, uvedl portál agentury CzechTrade BusinessInfo. Projekty mapoval na místě zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Zemědělská komunita dvou set lidí přispívá do společné kasy. Z ní se platí údržba a především případné opravy automatického vodovodního systému postaveného za české peníze.

Nedávno mohli tito zambijští pastevci ve vyprahlé oblasti Monze s 1850 kusy dobytka oslavovat. Vodní vrt poháněný solární energií právě přešel do plného provozu. Do dvou obřích tanků denně načerpá dvacet tisíc litrů vody.

Ve městě Mongu, které leží 700 kilometrů západně, právě začíná školní den. Dvě stě osm učňů střední odborné školy Katongo se učí, jak si v jednom z nejchudších regionů už tak značně chudé země otevřít vlastní živnost. Školu vybudovala česká neziskovka Njovu.

Česká republika pomáhá i se vzděláváním Zambijců
Zdroj: ČT24

Velká cedule označuje místo dalšího čerstvě ukončeného českého projektu: obnovy protržené hráze ve středozambijském Sigubbu. „Od té doby, co Česká republika opravila naši hráz, máme zase dost vody pro náš dobytek. A dokonce i na pěstování zeleniny,“ uvedla pro ČT chovatelka dobytka Florence Mauveová. 

Za pouhých dva a půl roku od otevření české ambasády v zambijské Lusace se podařilo ukončit i zahájit řadu projektů také ve zdravotnictví nebo v humanitární pomoci africkým uprchlíkům, uvedl zpravodaj Szántó. Dodal, že tam se zase aktivně angažuje Charita Česká republika.