Jak psi pomáhají léčit psychická traumata? Americký výzkum se zaměřuje na válečné veterány

Horizont ČT24: Vědci zkoumají, jak psi pomáhají léčit psychická traumata (zdroj: ČT24)

Skoro dva miliony amerických veteránů válek ve Vietnamu, Iráku, Afghánistánu a na dalších místech trpí posttraumatickou stresovou poruchou (PTSD). Vedle léků se hledají i další cesty pro účinnou léčbu nemoci a tisíce pacientů si pochvalují pomoc speciálně vytrénovaných psů. Vědecký tým teď provádí rozsáhlý výzkum, který má tuto metodu vyhodnotit.

Například americký veterán Carlos Cruz dostal loni v lednu fenku Hannu a život bez ní si už nedokáže představit. „Je neuvěřitelné, co všechno pro mě dělá. Ani většinou nevím, jak je toho schopna. Je to jako telepatie,“ říká seržant ve výslužbě. 

Cruz působil jako vojenský pyrotechnik v severním Afghánistánu, kde hledal nastražené bomby. Po návratu začal trpět posttraumatickou stresovou poruchou. „Někdy mi stačí jen cítit tlukot jejího srdce, abych se uklidnil. Přál bych si, abych ji nemusel potřebovat. Je už ale součástí mého života. A je skvělá,“ dodává veterán. 

Seržant Cruz se stal součástí výzkumu z Purdueovy univerzity v Indianě. „Existují lidé, kteří zpochybňují, zda asistenční psi skutečně pomáhají. Chtějí tak znát přesná čísla i vědecké pozadí,“ vysvětluje účel výzkumu Maggie O'Haireová z univerzity. 

Sto účastníků experimentu každý den třikrát odebírá své sliny, aby vědci mohli změřit množství stresových hormonů. Dobrovolníci nosí i speciální náramek monitorující další životní funkce – stejně jako jejich psí pomocníci, aby šly výsledky následně porovnat.