Sever Peru zasáhlo zemětřesení. Úřady hlásí zraněné, zřítily se domy, silnice či most

Severní Peru zasáhlo zemětřesení, jehož síla podle americké geologické služby USGS dosáhla osmi stupňů. Podle prezidenta Martína Vizcarry je minimálně několik lidí zraněných. Místní úřady také hlásí, že se v některých oblastech zřítily domy či bylo strženo elektrické vedení.

Ohnisko zemětřesení bylo zhruba 180 kilometrů východně od města Moyobamba, kde žije přes 80 tisíc lidí, a v hloubce 110 kilometrů. Přístroje otřesy zaznamenaly v 02:41 místního času (09:41 SELČ). Nejblíže ohnisku je vesnice Lagunas (75 kilometrů) a město Yurimaguas (92 kilometrů).

Starosta Lagunas Arri Pezo řekl v rozhlase, že ve vesnici byly otřesy velmi silné. V Yurimaguasu, kde žije přes 60 tisíc lidí, spadlo mnoho domů a byla přerušena dodávka elektřiny. Otřesy bylo cítit i v metropoli Limě, kde lidé v panice vybíhali z domů.

Nejhůře zasažena byla právě města Yurimaguas a Tarapoto, oznámil podle webu televize CNN prezident Vizcarra. „Máme už zprávy o zraněných, o zasažených domech, zřícených silnicích. Zřítil se i most mezi městy Yurimaguas a Tarapoto,“ řekl prezident.

Ministerstvo zdravotnictví potvrdilo pět zraněných. Prezident Vizcarra vyzval ke klidu a sdělil, že úřady postižené oblasti kontrolují. 

Jak napsala agentura AFP, čím hlouběji je ohnisko zemětřesení, tím jsou škody menší. Otřesy se ale v takovém případě šíří do větší vzdálenosti, což vysvětluje, proč je pocítili také v Ekvádoru, Kolumbii a Venezuele. V Peru chvění trvalo 127 vteřin a věděli o něm obyvatelé několika provincií i Limy.

Nejsilnější otřesy v Peru za dvanáct let

Zemětřesení jsou v Peru poměrně častá. V březnu ohlásili seismologové otřesy o síle 7,1 stupně z jihu země. Loni měly otřesy, jež zasáhly pobřežní oblast na jihu, sílu 7,3 stupně a jejich ohnisko bylo v hloubce asi dvanáct kilometrů. Zemřeli dva lidé a zhruba sto třicet jich bylo zraněno. 

Prezident Vizcarra podle webu televize CNN uvedl, že aktuální otřesy byly nejsilnější v zemi za posledních dvanáct let.

Geolog Patricio Valderrama upřesnil, že sever Peru podobně silné záchvěvy nezažil od zemětřesení z roku 1970. Region Ancash tehdy zasáhly otřesy o síle 7,9 stupně a o život přišlo 70 tisíc lidí. Pod vlnou ledu a kamení tehdy skončil i tábor 14 československých horolezců a celá expedice Huascarán zahynula.