Manifest útočníka z Christchurche dostala i novozélendská premiérka. Přišel devět minut před střelbou

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová potvrdila, že její kancelář byla mezi adresáty, kteří obdrželi manifest útočníka na mešity ve městě Christchurch. Zopakovala také svůj slib, že v reakci na útok její kabinet navrhne změnu zákona o držení zbraní. Vláda by měla jednat o detailech změn už v pondělí.

Premiérka uvedla, že na svůj pracovní e-mail dostala devět minut před útokem text manifestu, který útočník – Australan Brenton Tarrant – rozeslal na třicet adres. V dokumentu ale nebylo zmíněno žádné místo činu ani odkazy, které by umožnily útokům předejít. Hned po dvou minutách byl manifest postoupen bezpečnostnímu oddělení parlamentu.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová navštívila po útoku muslimskou komunitu
Zdroj: New Zealand Prime Minister's Office/Reuters

Ardernová prohlásila, že zákony o držení zbraní se musejí změnit a také se změní. Nový Zéland má méně omezení týkajících se pušek a brokovnic než mnoho jiných zemí, držení revolverů je tam kontrolováno mnohem přísněji. Premiérka však odmítla sdělit další podrobnosti, dokud je neprojedná kabinet a skupina nejvyšších zákonodárců.

Nový Zéland se v minulosti snažil zákony o střelných zbraních zpřísnit, vždy tomu však zabránila silná zbraňová lobby a skutečnost, že na Novém Zélandu má silnou tradici lov. Podle odhadů je v zemi s pěti miliony obyvatel zhruba 1,5 milionu střelných zbraní, je tam ale také nízký počet násilných trestných činů spáchaných střelnou zbraní, poznamenala agentura Reuters.

Sousední Austrálie v roce 1996 zpřísnila zbrojní zákon po incidentu, při němž Martin Bryant v Port Arthuru v Tasmánii postřílel útočnou puškou 35 lidí. Vlastnictví poloautomatických zbraní tam bylo prakticky zakázáno.

Smutek na Novém Zélandu
Zdroj: Jorge Silva/Reueters

Počet obětí útoku vzrostl na padesát

Policie v něděli zvýšila počet obětí střelby. Předchozí bilance uváděla 49 mrtvých, policejní komisař Mike Bush řekl, že jeden mrtvý navíc byl evidován, když byla těla vynášena z mešit. „Se zármutkem oznamuji, že počet lidí, kteří zahynuli při této události, nyní vzrostl na padesát. Během uplynulé noci se nám podařilo odnést všechny oběti z obou míst. Během toho jsme objevili další oběť,“ oznámil Bush na tiskové konferenci.

Úřady chtějí začít postupně vydávat těla obětí rodinám, aby je mohly pohřbít. Poslední těla by měly rodiny převzít nejpozději ve středu.

Islámský zákon vyžaduje, aby byla těla očištěna a pohřbena co nejdříve od smrti, obvykle do 24 hodin. Policie však zdůraznila, že je nutné, aby před vydáním těl byla zcela jasná příčina smrti a potvrzená identifikace oběti.

Zatím existuje provizorní seznam obětí. Podle novozélandských médií jsou na něm osoby ve věku od dvou do 77 let, převážně muži. Předpokládá se, že všechny oběti jsou muslimové a pocházejí z rodin přistěhovalců.

V nemocnici zůstává 34 zraněných, jedna čtyřletá dívka je v kritickém stavu. Útočník ji zasáhl nejméně třemi kulkami.

Premiérka chce jednat se zástupci Facebooku

Sociální síť Facebook oznámila, že za prvních 24 hodin od útoku odstranila zhruba 1,5 milionu videí z útoku, a také všechny upravené verze. Sedmnáctiminutové video natočené útočníkem z jeho perspektivy se krátce po střelbě rychle šířilo na sociálních sítích. Ardernovou kvůli tomu kontaktovala provozní ředitelka Facebooku Sheryl Sandbergová. „Tuto záležitost chci probrat přímo s Facebookem,“ uvedla.

Policie se přiklání k tomu, že 28letý Australan Tarrant útočil sám a tři ostatní zadržení se masakru přímo nezúčastnili. Tarrant je ve vazbě a 5. dubna se bude konat další soudní jednání.