Malibu se stále vzpamatovává z ničivého požáru. Někteří zvažují, že raději začnou jinde úplně znovu

Události ČT: Malibu se vzpamatovává z požáru (zdroj: ČT24)

Kalifornské Malibu loni v listopadu poznamenal mohutný požár. Už se podařilo plně obnovit dodávky energií a část majitelů postižených pozemků chce začít znovu stavět, ale svrchní část půdy je mnohdy ještě kontaminovaná chemikáliemi a musí se nejprve odstranit. Po čtyřech měsících na místě opět natáčel štáb České televize.

Na pozemku v Malibu měl John Purucker tři domy – jeden pro rodiče, další pro sebe a poslední pro syna. Zabýval se renovací automobilových veteránů, loňský požár mu vše sebral. I když se hodně snažil, nedokázal nic zachránit.

„Najednou začaly stromy kolem hořet jako římské svíce. Byly to obrovské šedesátimetrové sloupy ohně. Plameny byly všude. V té chvíli jsme utekli pryč,“ popsal svůj zážitek John Purucker.

Před plameny ještě stihli ujet na poslední chvíli, ale jeho manželka se nadýchala zplodin. Selhaly jí plíce, pak i další orgány. Zemřela pět týdnů po požáru. Rodině po ní nezbyla ani fotka.

Purucker měl pojištěnou jen menší část majetku. Do vyklízení pozemku se proto pustil vlastními silami a doufá, že alespoň pár karoserií aut ještě dokáže zachránit.

Úřady oheň podcenily, říká starousedlík, který zažil několik požárů

V Malibu začali lidé s opravami a rekonstrukcemi prakticky okamžitě poté, co se na konci listopadu podařilo oheň uhasit. Plameny ale do té doby zničily ve městě na pět set domů. Odklízení jejich trosek bude trvat ještě měsíce.

Stavitel Bill Graves, který provádí novou výstavbu, potvrzuje, že ne vše jde tak rychle, jak by si majitelé přáli. Čekat se musí i na testy kontaminace půdy. Místa, kde byly vzorky odebrány, teď označují malé vlaječky.

Už několik požárů zažil další z místních obyvatel, Ken, který v Malibu bydlí už 63 let. Poslední oheň ale úřady z jeho pohledu podcenily. „Největší problém byl nedostatek hasičů. Většinou jich zde během druhého dne požáru zasahují dva až tři tisíce. Tentokrát jich bylo maximálně 850,“ podotkl.

V Malibu chce zůstat. Příroda se podle něj obnoví rychle sama. Za pravdu mu dávají zelenající se stráně, které před necelými čtyřmi měsíci spálil požár. Zato John Purucker už má stresu dost. Přemýšlí, že pozemek prodá a začne jinde úplně znovu.