Kim vyrazil na dvoudenní cestu vlakem do Vietnamu. V Hanoji se podruhé sejde s Trumpem

Severokorejský vůdce Kim Čong-un kolem páté hodiny vpodvečer místního času (9:00 našeho času) odjel obrněným vlakem z Pchjongjangu do Hanoje. Trasu dlouhou asi 4500 kilometrů by měl urazit za více než osmačtyřicet hodin. Kima na oficiální návštěvu Vietnamu pozval tamní prezident Nguyen Phu Trong. V Hanoji se severokorejský vůdce příští týden setká i s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Zdroje agentury Reuters již minulý týden uvedly, že Kim přicestuje do vietnamské metropole dva dny před schůzkou s Trumpem. Vrcholná schůzka se má podle Bílého domu konat 27. a 28. února. Setkání Kima s Trumpem v Hanoji bude jejich druhým summitem po historické první schůzce v Singapuru v červnu loňského roku.

Agentura AP s odvoláním na prohlášení vietnamských činitelů uvedla, že setkání obou státníků se uskuteční v koloniální budově Tonkinského paláce v centru Hanoje. Záložní variantou je luxusní hotel Metropole postavený na začátku 20. století. Okolí těchto dvou budov již úřady začaly zdobit květinami a vlajkami KLDR, USA a Vietnamu. Očekává se příjezd až 2600 zahraničních novinářů.

Vietnamské úřady v souvislosti s návštěvou severokorejského vůdce přijaly bezprecedentní bezpečnostní opatření. V době Kimova příjezdu uzavřou 170 kilometrů dlouhý úsek dálnice vedoucí od hraničního přechodu s Čínou do hlavního města Hanoje.

Podle ruské agentury TASS byl už v sobotu odpoledne našeho času Kim na čínském území. Ve městě Dong Dang by měl přesednout z vlaku do auta, které ho odveze do Hanoje. 

Vietnamská policie zadržela dvojníky Kima a Trumpa

V pátek v centru Hanoje uspořádali setkání Kimův dvojník Howard X a dvojník Donalda Trumpa Kanaďan Russell White. Když později poskytovali rozhovor v místní televizní stanici, dorazilo k nim asi deset policistů, kteří oba muže vyzvali, aby přestali vystupovat v médiích, jinak jim hrozí deportace. Později je odvedli k výslechu.

„V podstatě nám řekli, ať je (Trumpa a Kima) přestaneme napodobovat, jinak nás vykopnou ze země,“ řekl Howard X agentuře AFP poté co byl po výslechu propuštěn a vrátil se do hotelu. Policie jim prý řekla, že mohou po městě cestovat jen se schváleným itinerářem a průvodcem. Howard X, který žije v Hongkongu, dodal, že je ve Vietnamu legálně a neodjede, pokud k tomu nebude donucen.

Dvojníci Kima a Trumpa v Hanoji. Vietnamské úřady je následně deportovaly
Zdroj: Jorge Silva/Reuters