Výbuch palivového potrubí ve středním Mexiku si vyžádal desítky obětí

Při výbuchu palivového potrubí ve středním Mexiku zahynulo v noci na sobotu nejméně 67 lidí. Informoval o tom guvernér státu Hidalgo Omar Fayad s tím, že dalších sedmdesát pět osob utrpělo zranění, z toho mnozí středně těžká a těžká. Podle médií nastal výbuch poté, co potrubí navrtali zloději. Záchranné práce na místě pokračují. Vyšetřovatelé se na místě neštěstí i v nemocnicích snaží identifikovat oběti neštěstí.

Dříve úřady hovořily nejméně o dvaceti mrtvých a sedmi desítkách zraněných. Novou bilanci oznámil guvernér státu Hidalgo, podle kterého zemřelo nejméně 66 lidí a 76 dalších bylo zraněno. Agentura AP píše také o více než 85 pohřešovaných.

K neštěstí došlo v městečku vzdáleném asi sto kilometrů severně od hlavního města Mexico City. Státní ropná firma uvedla, že její potrubí navrtali zloději a oběti jsou z řad místních, kteří unikající palivo nabírali do svých kanystrů. 

Podle agentury AP nastal výbuch několik hodin poté, co zloději trubku tajně navrtali. Na místě zavládla panika a lidé se s křikem vydávali od produktovodu, který vzplanul, na útěk. Hasiči oblast následně uzavřeli. 

Vláda uvedla, že poté, co státní ropná společnost Pemex navrtání potrubí zjistila, byli na místo vysláni vojáci. Krátce před výbuchem tam bylo příliš mnoho lidí a vojáci se raději stáhli, aby se vyhnuli problémům. Na sociálních sítích se objevila videa ukazující, jak si lidé plní kanystry za denního světla a za přítomnosti ozbrojených sil, což vyvolává otázky, proč úřady důrazně nezasáhly. 

Jde o jednu z nejhorších podobných explozí za poslední léta v zemi, kde jsou krádeže z palivových potrubí na denním pořádku. Někteří lidé podle agentury AFP vidí příčinu tragédie právě v nedostatku paliva. „Spousta lidí přišla s kanystry kvůli nedostatku benzinu,“ uvedl 55letý muž, který na místě neštěstí hledal svého syna.

„Naléhavě vyzývám obyvatele, aby se neúčastnili krádeží paliva,“ prohlásil guvernér Fayad. „Kromě toho, že jsou nezákonné, ohrožují vaše životy i rodiny,“ varoval. 

Místo tragédie navštívil i mexický prezident Andrés Manuel López Obrador. V rozhovoru s místními médii slíbil, že bude prosazovat politiku proti krádežím, dokud nebudou vymýceny.

V zemi je nedostatek paliva

López Obrador totiž vyhlásil proti krádežím pohonných hmot rozsáhlou akci. Podle vlády zloději paliva v minulém roce zemi připravili o více než tři miliardy dolarů (67,5 miliardy korun).  

Pemex tvrdí, že v posledních letech se v průměru každých 30 minut někdo pokouší navrtat potrubí.

Řada čerpacích stanic v mnoha místech Mexika má zavřeno, u těch otevřených se už řadu dní tvoří dlouhé kolony aut i lidí s kanystry.

Nedostatek paliva způsobilo zavedení kontrol, na něž vláda nasadila na pět tisíc vojáků, ale také panika, s níž řada lidí nakupovala v předchozích dnech zásoby benzinu. Dočasně byla také uzavřena některá potrubí, odkud zloději palivo dříve kradli, a místo toho nyní mnohde benzin rozvážejí cisterny.

López Obrador má značnou podporu veřejnosti, přestože jeho opatření narušilo dodávky pohonných hmot v centrálním Mexiku a vyvolalo obavy, že by nedostatek paliva mohl poškodit ekonomiku. Svaz výrobců aut upozornil, že by některé automobilky mohly ukončit výrobu, pokud nebude nedostatek pohonných hmot rychle vyřešen.

  • 55 obětí - 25. srpna 2012, Venezuela
  • Při explozi v největší venezuelské rafinerii Amuay na severozápadě země zahynulo 55 lidí a na 156 jich bylo zraněno. Výbuch unikajícího plynu způsobil požár v ropných nádržích, který se podařilo uhasit až po čtyřech dnech. Plameny napáchaly škody rovněž na pěti stovkách obydlí.
  • 37 obětí - 31. ledna 2013, Mexiko
  • Při výbuchu v hlavním sídle mexické státní ropné společnosti Pemex zemřelo nejméně 37 lidí. Přes 100 osob bylo zraněno nebo uvízlo v budově. Exploze otřásla přízemím více než 54patrového mrakodrapu, který byl evakuován. Poničena byla čtyři poschodí. Příčinou výbuchu byl únik plynu.
  • 32 obětí - 20. dubna 2016, Mexiko
  • Při explozi v petrochemickém závodu v mexickém přístavním městě Coatzacoalcos zahynulo 32 lidí, na 130 jich bylo zraněno. Po výbuchu do ovzduší unikly jedovaté plyny, které zamořily okolí.
  • 29 obětí - 19. prosince 2010, Mexiko
  • Při explozi ropovodu společnosti Pemex ve středním Mexiku zemřelo 29 lidí. Výbuch podle vyšetřovatelů zřejmě způsobila krádež ropy.
  • 27 obětí - 7. května 2013, Mexiko
  • Při výbuchu cisterny, která převážela zkapalněný plyn a havarovala, zahynulo na předměstí mexické metropole nejméně 27 lidí a 36 jich bylo zraněno.
  • 26 obětí - 18. září 2012, Mexiko
  • Nejméně 26 mrtvých a 46 zraněných je bilance exploze a následného požáru v plynovém zařízení státní ropné firmy Pemex na severu Mexika. Požáru předcházel výbuch způsobený nahromaděním plynu.
  • 14 obětí - 29. prosince 2011, Venezuela
  • Nejméně 14 lidí zahynulo ve Venezuele při explozi cisternového vozu s benzinem. Dalších 16 osob bylo zraněno. Výbuch nastal krátce poté, co se vůz na silnici u Caracasu převrátil.
  • 13 obětí - 23. prosince 2011, Kolumbie
  • Při výbuchu ropovodu v centrální Kolumbii zahynulo 13 lidí. Dalších skoro sto osob utrpělo zranění.