Trump chce za velvyslankyni při OSN bývalou moderátorku Heather Nauertovou

Horizont ČT24: Kdo je Heather Nauertová? (zdroj: ČT24)

Donald Trump navrhl na velvyslankyni USA při OSN Heather Nauertovou. Dosavadní náměstkyně na ministerstvu zahraničí dříve působila jako reportérka stanice Fox News. Kandidátku musí do funkce potvrdit Senát, ve kterém mají Trumpovi republikáni většinu.

„Je velice talentovaná, velmi chytrá, velmi pohotová a myslím, že si od všech získá uznání,“ řekl Trump na adresu Nauertové.

Nauertová je na ministerstvu zahraničí od dubna 2017, kdy úřad řídil předchůdce současného ministra Mika Pompea Rex Tillerson. Napřed pracovala jako mluvčí ministerstva, od letoška je náměstkyní pro styk s veřejností.

Předtím byla mimo jiné novinářkou televizní stanice ABC News a moderátorkou televize Fox News, jejíž zpravodajství na rozdíl od jiných stanic Trump často chválí.

Kritici: Nauertová nemá dostatečnou kvalifikaci

Skeptici poukazují na to, že v OSN probíhají tvrdé zákulisní střety o globální zájmy, které vyžadují ostřílenějšího velvyslance. „Heather Nauertová působí na ministerstvu zahraničí, takže není úplně bez zkušeností, ale nemá žádnou praxi na pozici diplomata, žádnou užitečnou zkušenost z vlády, zjevně nemá pro tuto práci kvalifikaci,“ myslí si například demokratický senátor Chris Murphy. 

Pokud Senát Nauertovou potvrdí, nahradí na velvyslaneckém postu Nikki Haleyovou, která funkci zastává od loňského ledna. V říjnu ale bez upřesnění oznámila, že z ní koncem letošního roku odejde. Haleyová byla známá střety s prezidentem, odchází ale navenek v dobrém.