Obě strany jemenského konfliktu jsou pod tlakem. K jednání je nutí humanitární katastrofa, říká publicista

Horizont ČT24: Přinesou mírové rozhovory Jemenu naději? (zdroj: ČT24)

Delegace šíitských povstalců, kteří bojují v Jemenu už čtyři roky proti tamní vládě, přiletěla do Švédska, kde by měly ve středu začít mírové rozhovory pod záštitou OSN. Pokud k jednáním skutečně dojde, budou první od roku 2016. Podle publicisty Patrika Marschala je tentokrát motivace obou stran vzhledem k ohromné humanitární katastrofě v zemi velmi silná. „Všichni jsou pod tlakem,“ říká Marschal.

„Válka dosáhla gigantických rozměrů, humanitární katastrofa je obrovská, přestože se Jemen v poslední době pozornosti médií netěšil. Původní záměr, rychlou akcí vytlačit šíitské povstalce ze severu Jemenu, se nezdařil. A velmi významným momentem je brutální zavraždění Džámála Chášakdžího v Turecku,“ říká Marschal s odkazem na vraždu saúdského novináře, z níž jsou často viněny nejvyšší kruhy v Saúdské Arábii, která je zároveň velmi silným hráčem jemenského konfliktu.

OSN se snažila uspořádat rozhovory mezi znesvářenými stranami už letos v září, tehdy ale povstalci na schůzku nedorazili a delegace jemenské vlády na ně čekala v Ženevě marně.

Podle Marschala tentokrát přiměla povstalce k účasti na rozhovorech právě humanitární katastofa v zemi, která je považována dokonce za nejhorší v novodobé historii lidstva. „V zemi je hladomor. Od začátku tvrdí (povstalci), že jim jde o stabilitu země, což samozřejmě tvrdí všichni. Ale teď do Jemenu neproudí humanitární pomoc, protože se neustále bojuje o přístav Hudajdá, který je pro přísun potravin do Jemenu klíčový,“ vysvětluje publicista.

Hladovějící děti v Jemenu
Zdroj: Khaled Abdullah/Reuters

Země podle něj potřebuje okamžitou pomoc. „Infrastrukturu, dodávky humanitární pomoci, zajištění funkčních nemocnic. Školy a podobně budou až na dalších místech,“ nastiňuje postup v případě, že mírové rozhovory ve Švédsku dokážou boje v Jemenu zastavit.

Předmětem jednání má být rámec mírového řešení, opatření, která posílí důvěru obou stran, sestavení přechodné vlády, otevření letiště v Saná a také příměří pro Hudajdá.

Občanská válka, v níž proti sobě bojují šíitští povstalci, podporovaní Íránem, a vládní vojska mezinárodně uznávaného prezidenta Abdar Mansúra Hádího, jemuž od roku 2015 pomáhá koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií, sužuje Jemen už čtyři roky.

Vyžádala si už tisíce lidských životů. Poslední, zhruba dva roky staré údaje OSN hovoří o 10 000 obětech. Některé zdroje odhadují, že v tomto konfliktu zemřelo až 50 000 Jemenců. Dalších 14 milionům Jemenců, tedy zhruba polovině obyvatel země, hrozí podle OSN hladomor.