Členky afghánské fotbalové reprezentace zneužívali funkcionáři. Skandál už vyšetřuje FIFA

Horizont ČT24: Zneužívání v afghánském fotbalu (zdroj: ČT24)

Afghánský prezident Ašraf Ghaní nařídil zahájit vyšetřování údajného sexuálního, fyzického a psychického zneužívání členek národního fotbalového týmu vysokými afghánskými sportovními činiteli. Aféru spustila zpráva britského listu The Guardian, v níž se objevila obvinění z násilí na fotbalistkách, které se údajně dělo na různých místech v Afghánistánu i na soustředění v Jordánsku.

V článku deníku The Guardian byla citována mimo jiné bývalá kapitánka afghánské fotbalové reprezentace Chálida Púpalová, která uprchla z Afghánistánu poté, co jí bylo vyhrožováno smrtí. 

„Doprovázeli je (fotbalistky) dva mužští funkcionáři. Chodili k hráčkám na pokoje a spali s nimi. Říkali jim, že je dostanou do výběru a budou jim platit, když jim budou po vůli. Na dívky tlačili a chovali se k nim násilně,“ popsala Púpalová britskému listu situaci na únorovém soustředění v Jordánsku.

Podobná svědectví přinesly i nynější třiadvacetiletá kapitánka týmu Šabnam Mubárezová, v Německu narozená hráčka afghánské reprezentace Mína Ahmadíová či americká trenérka afghánského týmu Kelly Lindseyová.

Afghánské fotbalistky
Zdroj: ČT24

Skandálem se už zabývá FIFA

Předseda afghánského olympijského výboru Háfizulláh Valí Rahímí uvedl, že podobná obvinění nejsou v zemi ničím novým. „Zneužívání ze strany šéfů asociací, trenérů a sportovců existuje již delší dobu. Měli jsme tady stížnosti již v minulosti a toto je nepopiratelný fakt,“ prohlásil Rahímí.

Aféru již prošetřuje i Mezinárodní federace fotbalových asociací (FIFA). Dánský výrobce sportovního oblečení Hummel oznámil, že kvůli obviněním ruší sponzorskou smlouvu s národním týmem.

Fotbalistky symbolizovaly nový začátek Afghánistánu

Vznik ženského fotbalového týmu byl po pádu Talibanu v roce 2001 důležitým symbolem osvobození žen. Přestože hráčky musely trénovat tajně, aby unikly útokům extremistů.

Saúdské Arabky na fotbalovém zápase
Zdroj: ČT24

„Pro mnoho lidí v tradičních kruzích jsou něčím jako méně poslušnými ženami, do určité míry mohou být vnímány jako ženy nižšího řádu. A zároveň také ve sportovním prostředí pozbývají plné kontroly, ochrany ze strany svých rodin, manželů či otců. A tím pádem se mohou stát snadnější kořistí pro lidi, kteří v tom sportovním prostředí působí,“ říká reportér České televize Jakub Szántó. 

Afghánské sportovkyně doufají, že překážky, kterým čelí, časem překonají. Inspirují je ženy z dalších muslimských zemí. Na olympijských hrách v Riu de Janeiro získaly historických čtrnáct medailí. A v Saúdské Arábii a Íránu si letos ženy vymohly právo navštěvovat veřejné fotbalové zápasy.