Fischer vyzval vládu, ať stáhne nominaci Tomšíka na velvyslance. „Do Číny jezdí jen ti nejzkušenější diplomaté“

Předseda zahraničního výboru Senátu Pavel Fischer (nestr.) vyzval vládu, aby stáhla nominaci končícího viceguvernéra České národní banky Vladimíra Tomšíka na post velvyslance v Číně. Tomšík prý nemá pro tak významný diplomatický post dostatek zkušeností, kritizoval Fischer v Otázkách Václava Moravce. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) nechtěl jmenování velvyslance rozebírat, protože Čína dosud nepotvrdila, že Tomšíka jako velvyslance přijme. Ministerstvo ale podle něj při nominaci postupovalo korektně.

O tom, že by se Tomšík měl stát velvyslancem v Číně, mluvil tento týden prezident Miloš Zeman. Podle něj jmenování prošlo vládou a čeká se na udělení takzvaného agrément, kterým hostitelská země stvrzuje svůj souhlas s velvyslancem. Tomšík skončí v bankovní radě ČNB ke konci listopadu.

„Nemám důvod předpokládat, že by z čínské strany agrément nedostal, a protože už pan Tomšík byl se mnou na jedné návštěvě Číny a byl tam velice užitečný svými odbornými znalostmi, tak předpokládám, že všechno dopadne dobře,“ řekl Zeman deníku Mladá fronta Dnes.

Jednou v Číně s prezidentem? To pro kvalifikaci velvyslance nestačí, uvedl Fischer

„Za celou svoji diplomatickou kariéru jsem nezažil, že by někomu pro kvalifikaci na velvyslance stačilo, aby jel jednou s prezidentem na návštěvu. Do Číny, tam se jmenují ti nejmazanější, ti nejzkušenější, ti nejrafinovanější diplomaté v závěru své kariéry,“ řekl Fischer, který byl v minulosti kariérním diplomatem. Zkušenost s vedením ČNB je podle něj odlišná, než jakou vyžaduje práce velvyslance. Vyzval proto vládu, aby nominaci Tomšíka stáhla. 

Ministr zahraničí Petříček nechtěl celou věc příliš rozebírat, protože v diplomacii je zvykem nemluvit veřejně o jménu budoucího velvyslance, dokud nezíská agrément. Proces přijetí velvyslance v Číně podle něj stále běží. Potvrdil ale, že pod jeho vedením úřad Tomšíka navrhl vládě, která jmenování velvyslanců schvaluje. „Toto bylo jméno, které jsme předložili jako ministerstvo zahraničních věcí vládě,“ řekl. „Já si v tuto chvíli stojím za tím, že ministerstvo zahraničních věcí postupovalo korektně,“ dodal. 

Současný velvyslanec Kopecký upadl loni v nemilost Hradu

Velvyslancem v Pekingu je od jara 2016 Bedřich Kopecký, který v minulosti působil jako ambasador také v Uzbekistánu, Polsku a Kazachstánu. Lidové noviny ale počátkem listopadu napsaly, že Kopecký loni upadl v nemilost Hradu poté, co připojil své jméno k dopisu 11 diplomatů ze zemí Evropské unie, Austrálie, Kanady, Japonska a Švýcarska, který apeloval na dodržování lidských práv v Číně a jehož adresátem byl tamní ministr veřejné bezpečnosti. Kopecký tak zřejmě nenaplní obvyklý čtyřletý mandát velvyslanců, který mu končí v únoru 2020.

Končící víceguvernér Vladimír Tomšík nastoupil v roce 2000 jako analytik do týmu makroekonomických analýz hlavního ekonoma Komerční banky. Od září téhož roku pracoval jako analytik finanční a poradenské skupiny NEWTON Holding a od roku 2004 přednáší a odborně vede Ústav ekonomie na NEWTON College. Od září 2005 do svého jmenování členem bankovní rady ČNB pracoval na pozici zástupce vedoucího týmu analyzujícího pravidla multilaterálních dohod o obchodu a investicích ve Světovém obchodním institutu (World Trade Institute) ve Švýcarsku. Od 1. prosince 2006 byl Vladimír Tomšík jmenován členem bankovní rady České národní banky a s platností od 1. července 2010 je viceguvernérem.