Rakouské sociální demokraty má vyléčit první žena v jejich čele

Novou předsedkyní Sociálnědemokratické strany Rakouska (SPÖ) byla zvolena bývalá ministryně zdravotnictví a lékařka Pamela Rendiová-Wagnerová. Stala se tak první ženou, která se postavila do čela této strany. Nová předsedkyně nahradí Christiana Kerna, který se nedávno rozhodl z politiky úplně odejít.

Vystudovala medicínu na Vídeňské univerzitě a tropické lékařství v Londýně. Před vstupem do politiky pracovala na několika klinikách, přednášela na vysokých školách doma i v zahraničí a podílela se na mezinárodních programech zaměřených na epidemiologii a výzkum tropických nemocí. Od března 2017 do prosince 2017 vedla ministerstvo zdravotnictví a žen, kde již několik let pracovala jako šéfka oddělení veřejného zdraví a lékařských záležitostí. Krátce před inaugurací do ministerské funkce vstoupila do SPÖ. V listopadu 2017 se stala poslankyní Národní rady, dolní komory parlamentu.

Pamela Rendiová-Wagnerová
Zdroj: Heinz-Peter Bader/Reuters

Pro 47letou Rendiovou-Wagnerovou na sjezdu strany hlasovalo 97,8 procenta delegátů. Nová předsedkyně v čele strany nahradí Christiana Kerna, který se nedávno rozhodl odejít z politiky. V minulosti šéfoval rakouským státním drahám (ÖBB). V říjnu prohlásil, že už nechce být „politikem z povolání“ a že se plánuje vrátit do světa byznysu. Své nástupkyni před časem otevřeně vyslovil jasnou podporu.

Kern byl od května 2016 do prosince 2017 rakouským kancléřem. Loni v říjnu přivedl sociální demokracii v parlamentních vobách k solidnímu výsledku, který však stačil jen na druhou příčku za vítěznými lidovci (ÖVP) nynějšího kancléře Sebastiana Kurze. Ti vytvořili koalici s protiimigrační Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ) a SPÖ se stala nejsilnějším opozičním subjektem.

Pamela Rendiová-Wagnerová vedla od března do prosince loňského roku ministerstvo zdravotnictví a žen, kde již několik let pracovala jako šéfka oddělení veřejného zdraví a lékařských záležitostí. Krátce před inaugurací do ministerské funkce vstoupila do SPÖ. Od loňského listopadu je poslankyní Národní rady, dolní komory parlamentu, kde vede poslance své strany.

Strana je rozdělená

Nyní stojí před nelehkým úkolem. V první řadě musí sjednotit vnitřně rozdělenou SPÖ a v dalších volbách ideálně obstát v boji o kancléřské křeslo. „Každý, kdo takovou politickou výzvu přijme, se musí osvědčit v praxi. Jsme si ale jistí, že to zvládne a svůj úkol splní,“ podpořil koncem září stranickou kolegyni starosta Vídně Michael Ludwig.

Christian Kern s Pamelou Rendiovou-Wagnerovou
Zdroj: ČT24

Podle odborníka na německy mluvící země Roberta Schustera z Lidových novin není předsednictví rakouských sociálních demokratů žádná výhra. „Nikdo nechtěl pozici šéfa SPÖ vzít, protože do voleb je příliš daleko. Pro každého šéfa sociálních demokratů to znamená dělat nevděčnou práci šéfa opozice,“ prohlásil před volbou. První žena ve vedení strany ale může podle mnohých znamenat zaručený recept na úspěch.

Podle Schustera má ale nová šéfka SPÖ velkou nevýhodu, že je členkou strany teprve dva roky. „Socialistická strana v Rakousku funguje stále ještě na principu zásluhovosti, tzn. veřejnou funkci může dostat jen ten, kdo si to odseděl, kdo si to odpracoval na volebních mítincích. A to ona určitě není,“ poznamenal.