Floridu povede spojenec prezidenta Trumpa. Demokratický kandidát uznal porážku

Demokratický kandidát na úřad guvernéra Floridy Andrew Gillum uznal porážku a blahopřál republikánskému soupeři Ronu DeSantisovi, spojenci prezidenta Donalda Trumpa. Gillum, který se na Floridě mohl stát prvním černošským guvernérem, tak učinil ještě před koncem přepočítávání hlasů, napsaly světové agentury.

Ve videu na Facebooku poblahopřál DeSantisovi a slíbil, že zůstane politicky aktivní. Své budoucí plány ale nenaznačil. Gillum je nyní starostou města Tallahassee a ve funkci končí příští týden.

Demokrat původně uznal porážku už minulý týden, pak vzal ale svá slova zpět. „Mám za to, že pokud by byla situace opačná, nikdo z nich by nežádal cokoliv jiného. Ani jeden z nich. Nikdo z nich by se nestavěl do cesty započítání každého hlasu,“ prohlásil Gillum.

Volební úředníci na Floridě ve čtvrtek nařídili ruční přepočítání hlasů hlavně kvůli mimořádně těsnému souboji mezi demokratickým a republikánským kandidátem na senátora ve volbách z minulého týdne.

Výsledky by měly být známy do nedělního poledne místního času, tedy do 18:00 středoevropského času. Po strojovém přepočítání vedl republikán Rick Scott nad demokratem Billem Nelsonem asi o 12 600 hlasů, což představuje 0,15 procenta z více než osmi milionů hlasů.