Bouřlivé emoce na Floridě, která stále přepočítává hlasy. Demokraté i republikáni se obrací na soudy

Události ČT: Floridou, která stále propočítává hlasy z voleb, cloumají emoce (zdroj: ČT24)

Florida přepočítá hlasy z úterních voleb. Rozdíl mezi kandidáty na post senátora i guvernéra je totiž velmi těsný. Při rozdílu do půl procenta odevzdaných hlasů volební lístky přepočítají stroje. Pokud i pak bude poměr nižší než čtvrt procenta, bude se přepočítávat ručně. Vítězní republikáni a jejich sympatizanti obviňují opoziční demokraty z podvodů.

Zveřejněné výsledky vyvolaly na Floridě vášně. Rozdíl mezi kandidáty na senátora byl při odevzdaných osmi milionech hlasů jen přibližně patnáct setin procenta. Také ve volbě guvernéra vyšel těsný výsledek – republikán Ron DeSantis dostal o necelých 34 tisíc hlasů víc než jeho soupeř Andrew Gillum.

Demokrat původně uznal porážku, pak vzal ale svá slova zpět. „Mám za to, že pokud by byla situace opačná, nikdo z nich by nežádal cokoliv jiného. Ani jeden z nich. Nikdo z nich by se nestavěl do cesty započítání každého hlasu,“ je přesvědčen Gillum.

Demokraté cítí šanci zvrátit výsledky voleb a žádají kontrolu vyřazených hlasů. Republikáni jsou zase přesvědčeni, že volební komise vedené opozicí nezapočítaly hlasy odevzdané vojáky v zahraničí.

Jedním z nejhlasitějších kritiků sčítání hlasů na Floridě je sám prezident Donald Trump, který demokraty obvinil, že se tamní volby snaží ukrást pro sebe. „Co se děje na Floridě, je hanba,“ prohlásil šéf Bílého domu.

Žádné maření voleb, tvrdí policie

Obě strany se obrací na soudy a podávají trestní oznámení. Policie ale oznámila, že nemá žádné důkazy o maření voleb. „Tvrzení, že došlo k volebním podvodům, bez jakýchkoliv důkazů, považuji za nepřijatelné. A v našem systému by mělo být nepřijatelné. Všechny hlasy byly započítány,“ uvedl Eugene Pettis z generální rady okresu Broward dohlížející na volby.

Florida už podobnou situaci zažila v roce 2000. Tehdy vznikla ikonická fotografie, na níž soudce Robert Rosenberg zkoumá hlasovací lístek z prezidentských voleb.

Tamní vítězství otevřelo cestu do Bílého domu Georgi Bushovi mladšímu. Když tehdy Nejvyšší soud přepočítávání zastavil, vedl nad demokratem Alem Gorem o 537 hlasů. I tentokrát kontrola volebních lístků může trvat týdny.