Počet obětí ničivých kalifornských požárů vzrostl na 44, dvě stě osob se pohřešuje

Ničivé lesní požáry v Kalifornii jsou nejtragičtější v dějinách státu. Mrtvých je už nejméně 44 a zhruba dvě stovky lidí úřady dál pohřešují. Oheň zničil prakticky celé město Paradise na sever od metropole Sacramenta. Od čtvrtka tam lehlo popelem přes sedm tisíc domů. Na místo už dorazila pojízdná laboratoř k identifikaci obětí podle vzorků DNA.

Obětí požáru Camp na severu Kalifornie je už celkem 42, a je tak co do počtu mrtvých nejhorším v dějinách tohoto státu na západním pobřeží USA. Těla třinácti obětí, o kterých nově informoval šerif Kory Honea, se našla v ohořelých autech či jejich blízkosti nebo v troskách domů. V některých případech se podařilo najít jen zlomky kostí.

Miřejovský: Když se plameny dostaly k Los Angeles, vítr se otočil (zdroj: ČT24)

Dvě oběti si vyžádal požár Woolsey v okolí Malibu na jihu státu. V okolí Los Angeles už se zničené domy počítají na stovky a přicházejí zprávy o prvních obětech.

Kalifornská zkáza: Mrtvých přibývá, požár vymazal město Paradise z mapy (zdroj: ČT24)

Dál se v Kalifornii pohřešuje na dvě stě lidí. „Počet mrtvých nejspíš ještě výrazně poroste a objevila se spousta příkladů, kdy lidé s evakuací váhali do poslední chvíle. Doufáme, že se už poučili: Pokud v tomto regionu vypukne požár, okamžitě odjeďte – nečekejte na příkaz k evakuaci,“ zdůraznil velitel hasičů v okresu Los Angeles Darryl Osby.

Tisíce hasičů v akci

Celkem tři sta tisíc lidí už kvůli živlu muselo opustit své domovy. Proti plamenům nadále bojuje více než osm tisíc federálních, státních a místních hasičů. Domovy některých z nich už katastrofa zasáhla taky. „Manželce jsem doma zajistil generátor a už má i vodu. Je těžké se na to jen tak dívat, vědět, že máte dovednosti k tomu, abyste s požárem bojovali a pomohli oblastem, které jsou stále ohrožené, a nic nedělat. Povinnost nás volá, tak tu jsme,“ říká hasič Matt Wallen.

Požár v severokalifornském městě Paradise, které má 27 tisíc obyvatel, vypukl minulý čtvrtek a zničil přes 7100 budov.

Obyvatelka města Betsy Ann Cowleyová řekla, že dostala od společnosti Pacific Gas & Electric (PG&E) před vypuknutím požáru e-mail, ve kterém ji energetická firma žádala o přístup na její pozemek, neboť na něm její elektrické vedení jiskří. Podle agentury Reuters PG&E potvrdila, že ve čtvrtek skutečně zaznamenala problémy v oblasti, kde později vypukl požár.

Expert: Pro šíření požáru je zásadní vítr (zdroj: ČT24)

Expert: Velké oblasti nelze detailně sledovat

„Jsou to typické lesní požáry na velkých rozlohách. Při těchto větrech velké teplo vysušuje zelené listí, stromy, a když se tam potom dostanou plameny, tak dojde podstatně dříve k hoření – a hoří už i větve a kmeny. Proto se to takto rychle šíří,“ vysvětluje specialista na požární ochranu z pražského Hasičského záchranného sboru Václav Kratochvíl.

Podle něj je problém v tom, že podobně rozsáhlá území nejsou detailně monitorována. „Ve chvíli, kdy je potom požár znatelný, tak už je takových rozměrů, že hasit jej je velmi obtížné a požár pohltí vše, co může – včetně měst,“ prohlásil Kratochvíl.

Klíčovým faktorem, jenž komplikuje práci hasičů, je vítr. „Vždy se hasí z návětrné strany, z té může nalétat letecká technika. Vrtulníky sice mohou blíž než letadla, ale mají málo vody. Letadla mají více vody, ale zase musí z větší dálky. Letecká technika v žádném případě nemůže na místo požáru, protože tam je vzduch řidší a může dojít k propadnutí, případně letecké nehodě,“ uvedl Kratochvíl.

V New Yorku vyjádřili solidaritu s lidmi zasaženými ničivým živlem – mrakodrap Empire State Building se rozsvítil v barvách kalifornského státu.

Prezident Donald Trump už dříve obvinil  v souvislosti s katastrofou správu lesů, která podle něj funguje špatně – a pohrozil jí krácením federálních prostředků. Šéf Bílého domu se za své prohlášení následně dočkal kritiky ze strany řady politiků, hasičů i celebrit.

Jeden z největších požárů postihl Kalifornii v roce 1933 – a až do roku 1970 srovnatelný nebyl. V posledních dvaceti letech se ale podobně velké požáry opakují téměř každoročně. Dohromady už letos v Kalifornii shořelo území o rozloze větší, než mají Belgie a Lucembursko dohromady.