Smer přišel o krajská města. „Nástup nové politické generace je nezastavitelný,“ říká nový šéf Bratislavy

V komunálních volbách na Slovensku bodovali hlavně nezávislí kandidáti. Vládní Smer-SD i přes úspěch na venkově a východě země zaznamenal výrazné ztráty. Další čtyři roky nebude mít primátora v žádném z osmi krajských měst. Bratislavu nově povede architekt Matúš Vallo, v Košicích uspěl s výrazným náskokem opoziční kandidát Jaroslav Polaček.

Slováci si v sobotních komunálních volbách vybírali primátory měst, starosty obcí a poslance místních zastupitelstev na další čtyři roky. Nejvíce křesel šéfů radnic získali stejně jako před čtyřmi lety nezávislí kandidáti a z politických stran pak Smer-SD expremiéra Roberta Fica, uvedl server Pravda.

Smer volili hlavně venkované a východ země

Nezávislí kandidáti bodovali hlavně ve velkých městech. Obsadí křesla starostů a primátorů ve více než dvou pětinách z celkového počtu zhruba 2900 obcí a měst na pětimilionovém Slovensku.

Ficův Smer-SD samostatně získal funkce téměř 592 primátorů a starostů, v předchozích obecních volbách v roce 2014 to ale bylo výrazně víc – 847. Kromě toho uspěli i kandidáti, které Smer-SD podpořil v různých koalicích s dalšími stranami. Obecně se vládní straně dařilo hlavně na východě země, v Pováží a také na venkově, uvádí list Denník N.

Podle deníku zažila nejsilnější koaliční strana těžkou noc. Neuspěla totiž hned ve třech krajských městech, kromě Košic také v Žilině a Nitře. V Bratislavě sociální demokracie nepřímo podpořila úřadujícího šéfa hlavního města Ivo Nesrovnala, který skončil až třetí.

Bratislava si přeje změnu politiků, prohlásil nový primátor

Vítěz Vallo, jenž kandidoval za koalici stran Progresivní Slovensko a Spolu, už v noci oznámil své vítězství v metropoli. „Spolu změníme Bratislavu na lepší místo pro život,“ prohlásil na tiskové konferenci. 

„Když se podíváme i na jiná krajská města, zdá se, že nástup nové politické generace je nezastavitelný. Vedli jsme slušnou, transparentní a kreativní kampaň. Stejně transparentně jako kampaň chceme řídit i Bratislavu. Nastává období spolupráce. Vyzývám všechny zapálené a aktivní lidi, aby se k nám přidali,“ apeloval Vallo.

„Přinášíme městu novou energii a nový pohled. Bratislava si přeje změnu, a to nejen změnu politiků, ale i změnu přístupu ke správě města,“ zdůraznil nový šéf Bratislavy.

Ve východoslovenské metropoli Košicích s výrazným náskokem zvítězil opoziční kandidát Polaček, který získal 43,27 procenta hlasů. Kandidát Smeru-SD Martin Petruško skončil druhý.

Ztráta střídá ztrátu

Ficova strana, která se v posledních letech potýká s poklesem popularity, tak oslabila v dalších volbách. Smer-SD zaznamenal ztráty v parlamentních volbách v roce 2016 i v loňských krajských volbách. Fico, jenž před čtyřmi lety neuspěl v přímé volbě prezidenta, letos v březnu rezignoval z postu premiéra v zájmu řešení politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.

„Smer ztratil všechna krajská města. Ztratil ovšem zejména schopnost přesvědčit lidi, že dokáže vládnout,“ komentoval výsledky hlasování Denník N. List Sme označil sobotní hlasování za volby změn, hovořit o drtivé porážce Smeru-SD je podle něj ale příliš brzy.

Podle Fica je výsledek Smeru dobrý, ostatní strany se prý „vypařily“

„Stranicky jsme opět vyhráli. Chtěli jsme více, ale navzdory tomu, jak nás pomlouvali, osočovali, je to velmi příjemný výsledek,“ komentoval výsledek Fico ve vysílání televize TA3. Poukázal rovněž na volební výsledky parlamentních opozičních stran, které v komunálních volbách výrazně zaostaly za Smerem-SD a podle Fica se „vypařily“.

Expremiér také nastínil možnost debaty o převzetí volebního systému z České republiky, kde primátoři a starostové nejsou voleni přímo, ale obsazení těchto pozic v samosprávě je výsledkem koaličních dohod v zastupitelstvech.

Voleb se mohlo zúčastnit více než 4,4 milionu oprávněných voličů, kromě občanů Slovenska i cizinci s trvalým pobytem na Slovensku. Z některých regionů země byl hlášen značný zájem obyvatel o hlasování. Volební účast podle předběžných informací však dosahovala jen zhruba 49,86 procenta.