„Peklo v ráji.“ Nejvíc obětí hlásí kalifornské město Paradise, požár zdevastoval i Malibu

Na severu Kalifornie objevili záchranáři těla dalších obětí rozsáhlých požárů. Kvůli ohni dosud zemřelo nejméně 25 lidí, desítky se ale pohřešují. Dva mrtví byli objeveni i v Malibu, odkud prchaly v pátek také celebrity. Co do počtu obětí se požár řadí k nejhorším v dějinách Kalifornie.

Na severu Kalifornie zasáhl požár Camp fire nejvíce město Paradise, kde lehlo popelem přes 6700 domovů a firemních objektů a obchodů. Úřady nejdříve informovaly o devíti mrtvých v tomto městě a jeho okolí. Pak se ale objevilo dalších čtrnáct těl.

Některé oběti byly nalezeny uvnitř nebo nedaleko jejich ohořelých aut nebo v troskách a okolí vyhořelých domů, uvedla policie. Šerif okresu Butte County Kory Honea v sobotu uvedl, že policie stále pátrá po 110 lidech. Záchranáři původně obdrželi více než 500 zpráv o pohřešovaných osobách. Úřady se mimo jiné snaží identifikovat ostatky obětí. 

„Upřímně, přátelé, nelíbí se mi, že sem každý večer musím chodit a říkat vám o dalších nalezených tělech. Myslíme to vážně: Když vydáme příkaz k evakuaci, tak to má opodstatnění. Nevydáváme příkazy, pokud si nemyslíme, že pravděpodobnost ohrožení je vysoká,“ varoval šerif Honea.

Požár Camp fire už spálil přes 100 tisíc akrů a je pod kontrolou jen zhruba z pětiny. Podle hasičů bude trvat asi tři týdny, než se ho podaří zcela zastavit.

Podle místních úřadů se požáry dále šíří kvůli silnému větru a suchu, které v oblasti panuje. Kvůli plamenům muselo být evakuováno přes 300 tisíc lidí. Podle webu televizní stanice CNN se vítr v sobotu zmírnil, silné poryvy by se však měly v průběhu neděle znovu vrátit. Dosahovat by mohly rychlosti až 67 kilometrů za hodinu.

Dva další mrtvé nalezli na jihu Kalifornie nedaleko přístavu Malibu u Los Angeles, kde zuří dva jiné požáry. Živel, který pustoší plážový resort od pátku, je nyní podle BBC až dvakrát větší. Jeho plocha činí až 28 tisíc hektarů.

Živel údajně zničil i kulisy pro seriál Westworld

Z oblasti Malibu se musely evakuovat i celebrity jako Kim Kardashian, Lady Gaga nebo Guillermo Del Toro. Herec Martin Sheen byl chvíli nezvěstný, nakonec byl ale nalezen nezraněný na pláži. Oheň také údajně zničil jedno z míst, kde se natáčí seriál Westworld, a ohrožuje soukromou univerzitu, kde studuje na sedm tisíc lidí. 

Prezident Donald Trump už dříve obvinil v souvislosti se šířením požárů „špatnou správu lesů“ a pohrozil krácením federálních prostředků, pokud se situace nezlepší. Za svá slova sklidil kritické ohlasy od politiků i hvězd. Mluvčí kalifornského guvernéra označil jeho slova za „neinformovaná“, zpěvačka Katy Perry za „absolutně bezcitnou reakci“.