Vedení CDU je podle Merkelové připravené pokračovat v současné koalici

Vedení Křesťanskodemokratické unie (CDU) je podle kancléřky Angely Merkelové jasně pro pokračování současné vládní koalice se sesterskou Křesťanskosociální unií (CSU) a Sociální demokracií (SPD). Platit by to mělo i pro nového předsedu strany, kterého si CDU vybere v prosinci. Merkelová, která po 18 letech v čele křesťanských demokratů končí, to řekla v reakci na spekulace o budoucnosti takzvané velké koalice.

„Otázka je, jestli se jako CDU nadále cítíme být vázáni koaliční smlouvou. O tom jsme včera (v neděli) na předsednictvu diskutovali a všichni s tím souhlasili nebo se přinejmenším nikdo nevyslovil proti,“ uvedla Merkelová.

O budoucnosti své i o budoucnosti vládní koalice v pondělí jednali i sociální demokraté, podle jejichž šéfky Andreji Nahlesové ale vystoupení z vlády vůbec nebylo tématem. Nebude se jím zabývat ani žádný mimořádný sjezd, což někteří členové SPD požadovali. Řádný sjezd se uskuteční na podzim příštího roku, a právě na něm sociální demokraté rozhodnou, zda v koalici pokračovat.

O možném konci již třetí velké koalice za poslední čtyři volební období se mluví jednak kvůli stále stoupající nespokojenosti s vládou uvnitř SPD, a jednak kvůli možným změnám, které by do CDU mohl vnést nový předseda.

S tím, že by koalice skončila, někteří počítají v případě, že se šéfem křesťanských demokratů stane ministr zdravotnictví Jens Spahn nebo bývalý šéf poslanců konzervativní unie CDU/CSU Friedrich Merz.

Právě spolupráci Merze, který stál posledních téměř deset let mimo vrcholovou politiku, jako předsedy strany a Merkelové jako kancléřky vidí řada odborníků kriticky. Oba totiž mají značně odlišné názory na to, jakým směrem by se CDU a Německo mělo vyvíjet – zatímco Merkelová je spíše v politickém středu, Merz je známý konzervativec. Tuto dvojici navíc pojí komplikovaná osobní historie – byla to totiž právě Merkelová, kdo po prohraných volbách v roce 2002 vystřídala Merze ve vedení poslanecké frakce.

Angela Merkelová
Zdroj: Reuters/Fabrizio Bensch

Merkelová ale tyto úvahy popírá: „Nemám žádných pochyb o tom, že když na to přijde, tak budu schopná dobře spolupracovat i s Merzem, stejně jako s jiným kandidátem nebo kandidátkou,“ míní.

Uchazeči o vedení CDU vystoupí na osmi konferencích

Vedle Merze a Spahna patří k hlavním favoritům klání generální tajemnice CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová. Kvůli tomu, aby mělo hledání nového šéfa strany rovné podmínky, nebude Krampová-Karrenbauerová v příštích týdnech funkci generální tajemnice prakticky vykonávat.

O post předsedy se aktuálně uchází už 12 lidí. Ti uchazeči, které oficiálně navrhne třeba okresní nebo zemské sdružení, se budou od poloviny do konce listopadu moci představit členům CDU. Plánováno je zatím osm regionálních konferencí. 

Annegret Krampová-Karrenbauerová
Zdroj: Reuters/Ralph Orlowski

Voliči stojí o pokračování v kurzu nastoleném Merkelovou

Podle průzkumu agentury Forsa pro televize RTL a n-tv odmítá 63 procent voličů CDU posun strany napravo, 29 procent požaduje konzervativnější politiku. Zachování politického kurzu, který v čele strany nastavila Angela Merkelová, chce podle průzkumu celých 60 procent dotázaných voličů CDU.

Tento fakt by při volbě nového předsedy strany nahrával právě současné generální tajemnici, krerá je považována za ideově velmi blízkou Merkelové. Naopak výsledek průzkumu není dobrou zprávou pro Spahna a Merze, kteří by chtěli CDU nasměřovat ke konzervativnějším postojům.