Soudce, který Kisku vybídl k rezignaci a vystěhování, skončí, píše slovenský tisk

Slovenský soudce, který prezidenta Andreje Kisku vyzval k rezignaci a k vystěhování ze země, oznámil, že se vzdá funkce. S odvoláním na dopis, který soudce Miroslav Radačovský poslal slovenskému ministrovi spravedlnosti, to napsal týdeník Plus 7 dní.

Soudce okresního soudu v Popradu Radačovský minulý týden rozhodl v neprospěch hlavy státu v jejím sporu s místním zubařem o vlastnictví pozemku pod Vysokými Tatrami, který Kiska koupil ještě před vstupem do vysoké politiky.

Soudce po vynesení verdiktu na prezidenta zaútočil slovy, že Kiska by se měl vzdát funkce, opustit politiku a vystěhovat se ze Slovenska: „Kdybych já byl prezidentem republiky a soudce, kterýkoli jiný, by zjistil všechny skutečnosti a souvislosti tak jako já, vzdám se funkce prezidenta republiky, nebudu se ucházet o žádnou jinou politickou funkci, odejdu do země, kde se cítím dobře, například do Spojených států amerických nebo Izraele a pozor, tím nechci tvrdit, že si vysoce nevážím amerického nebo židovského národa, ale takto bych konal já,“ prohlásil soudce.

V reakci ministerstvo spravedlnosti i soudcovská samospráva oznámila, že prozkoumají přiměřenost soudcova vyjádření. Prezidentská kancelář zase zmínila zjevnou zaujatost a nenávist soudce. Ten nyní ohlásil, že talár pověsí na hřebík.

„Ve věci jsem postupoval objektivně, nestranně a jsem přesvědčen, že jsem rozhodl zákonně a v souladu se zásadou spravedlnosti. V rámci sebereflexe čestně prohlašuji, že po vypracování rozsudku v této věci písemně oznámím prezidentovi republiky, že se vzdám funkce,“ citoval týdeník z dopisu soudce.

Policie v minulosti u soudce našla drogy i zbraň

Soudce Radačovský podle médií v minulosti čelil obvinění z přechovávání drog a z nedovoleného ozbrojování. V roce 1999 v jeho vozidle policisté při kontrole našli zbraň a zhruba 17 gramů kokainu s příměsí. Radačovský byl později obžaloby zproštěn. 

Parcelu v obci Veľký Slavkov, o kterou se vedl soudní spor, koupil Kiska před vstupem do politiky od realitní kanceláře. Podle tisku údajně za 54 420 slovenských korun, přestože cena pozemku v současnosti přesahuje milion eur. Kiska tvrdil, že pozemky nabyl v dobré víře. To však žaloba podle slovenského listu Sme opakovaně zpochybňovala a upozornila mimo jiné na neochotu protistrany předložit listiny potvrzující vlastnictví.