Muž podezřelý ze střelby v synagoze se cítí nevinen. Hrozí mu trest smrti

Šestačtyřicetiletý Robert Bowers, který je podezřelý ze sobotní střelby v synagoze v americkém městě Pittsburghu, u soudu prohlásil, že se cítí být nevinen. Bowers byl obviněn z celkem 44 trestných činů včetně vražd a násilí z nenávisti. Při střelbě zahynulo jedenáct lidí.

Od sobotního masakru v Pittsburghu stanul Bowers před soudem už podruhé. Podle agentury Reuters ale ani nyní příliš nehovořil. Řekl pouze, že vzneseným obviněním rozumí a že se cítí být ve všech 44 bodech nevinen.

Podle agentury AP hrozí muži v případě usvědčení trest smrti.

Střelec volající „Všichni židé musí zemřít“ vpadl do synagogy v době začínající sobotní bohoslužby a zabil jedenáct věřících ve věku od 54 do 97 let. Dalších šest lidí, včetně čtyř policistů, zranil. Sám byl několikrát postřelen a následně zatčen.

Pohřby obětí masakru, který je označován za jeden z nejhorších projevů protižidovského násilí v amerických dějinách, se konají celý týden.

V úterý přijel do Pittsburghu uctít památku obětí střelby i prezident Donald Trump. Během návštěvy, při níž se také sešel s přeživšími masakru, se proti němu ve městě konala demonstrace. Kritici Trumpovi vyčítají, že dostatečně neodmítl nenávist a násilí.