KYJEV: Parlament sesadil Janukovyče, volby budou v květnu

Kyjev – Ukrajinský parlament za podpory demonstrantů v ulicích schválil výzvu k okamžité rezignaci prezidenta Viktora Janukovyče. Vzhledem k vyhrocené situaci a politické nestabilitě to znamená prakticky konec jeho vlády - a také vyhlášení voleb na 25. května. Janukovyč ale odcestoval do Charkova na tamní proruský sjezd a odstoupit odmítá. Počínání opozice označil za státní převrat a přirovnal ho k nástupu nacismu ve 30. letech. Pozorovatelé mezitím začínají vážně mluvit o hrozbě občanské války v zemi.

Prezident Viktor Janukovyč po jednání se třemi evropskými ministry zahraničí včera odpoledne souhlasil s uspořádáním prezidentských voleb do konce roku a vytvořením nové vlády národní jednoty (více zde). Svolil i k osvobození vězněné expremiérky Julije Tymošenkové. Ta už byla propuštěna na základě zákona, který včera taktéž schválil parlament (zde).

KYJEV: Konec prezidenta odklepl parlament

Schválením dnešní rezoluce tak parlament de facto sesadil prezidenta Viktora Janukovyče a na 25. května vyhlásil nové prezidentské volby. Poslanci se usnesli, že Janukovyč není schopen vykonávat své ústavní povinnosti a protizákonně si přivlastnil plné moci. Prezident už předtím označil všechna rozhodnutí kyjevského parlamentu za nezákonná a odmítl rezignovat - více zde.

  • Pro sesazení Janukovyče hlasovalo 328 z 450 zvolených poslanců Nejvyšší rady

Sám dnes, i když dobrovolně, skončil ve své funkci předseda parlamentu Volodymyr Rybak, který odcestoval spolu s Janukovyčem na východ země. Kromě něj dnes demisi podal i místopředseda sněmovny Ihor Kaletnik, parlamentní schůzi řídí jeho kolega Ruslan Košulynskyj. Podle parlamentních zpravodajů ukrajinských médií z vládní Strany regionů odešla poměrně velká skupina poslanců, v pátek jich bylo údajně přes deset, dnes se k nim připojilo šest dalších.

Viktor Janukovyč
Zdroj: ČTK/AP/Efrem Lukatsky

Přehled opatření dosud přijatých parlamentem během soboty:

  • Usnesení o sesazení Janukovyče z funkce
  • Zákon umožňující propustit expremiérku Tymošenkovou
  • Zrušení povinného podpisu prezidenta pod usnesením parlamentu
  • Předsedu sněmovny Rybakova nahradil Oleksandr Turčynov
  • Novým ministrem vnitra se stal opoziční poslanec Arsen Avakov
  • Viktor Pšonka byl odvolán z postu generálního prokurátora
  • rezoluce o nepřípustnosti separatismu

Kyjevský rozhlas dnes nevyloučil, že scénář událostí na Majdanu (náměstí Nezávislosti) diktuje radikální seskupení Pravý sektor, které se Kličko marně snaží přimět ke zdrženlivosti. Vůdce Pravého sektoru Dmytro Jaroš dnes na Facebooku označil vládní Stranu regionů a komunistickou stranu za zločinecké organizace, které musejí být „všemi dostupnými prostředky“ postaveny mimo zákon.

Jednotky radikálních stoupenců ovládají velkou část Kyjeva a vládní budovy. „Pod naší kontrolou je celá vládní čtvrť,“ řekl jeden z vůdců pouličních demonstrantů Andrij Parubij z tribuny na Majdanu. „Sedmá sotňa domobrany je v Nejvyšší radě (parlamentu), jejímž velitelem se stal Maxim Burbak. Objekt střeží jednotka Pravého sektoru,“ uvedl dále.

Podle zpravodajů přítomných na místě lidé v centru města prakticky nenarazí na policisty ani pořádkové služby. Řada obchodů a dalších služeb je zavřená. Na většině míst prý bezpečnostní jednotky i policie opustily své pozice mezi půlnocí a třetí hodinou ráno. Podle reportéra ČT je možné občas zahlédnout pokusy o lynčování domnělých příslušníků bezpečnostních složek. Hlídky z řad demonstrantů ale povětšinou udržují pořádek a střeží veřejné budovy před rabováním. Oznámení o sesazení Janukovyče doprovázel na prostranství mohutný aplaus.

Všechny prezidentovy stavby

Prezidentská rezidence Mižhirja, ležící asi třicet kilometrů severně od metropole, je nyní pustá, objekt opustila i prezidentská ochranka. Do areálu, dosud nepřístupného médiím, volně vstupují novináři a televizní týmy. Před areálem se navíc seskupují zvědaví lidé, kteří si chtějí sídlo prohlédnout. Většina obyvatel Ukrajiny se teprve nyní dovídá, jak přepychové bylo obří sídlo prezidenta. A kde je nyní sám Janukovyč?

CHARKOV: Janukovyčovo útočiště?

Už od rána se o místě Janukovyčova pobytu šířila řada spekulací. Někteří ukrajinští poslanci dnes na schůzi parlamentu tvrdili, že prezident je v zahraničí, možná ve Spojených arabských emirátech či v jihoruském Soči, kde o víkendu končí zimní olympiáda. Janukovyč navíc nepodepsal dohodnutý zákon, který má zemi přivést k ústavě z roku 2004, a posílit tak pravomoce parlamentu na úkor prezidenta.

Média uvedla, že Janukovyč před hrozbami útoku radikálních demonstrantů na prezidentský palác uprchl do východoukrajinského Charkova, tamní letiště to sice vyvracelo, prezidentova poradkyně Anna Hermanová ale pobyt potvrdila s tím, že se Janukovyč setká s voliči a promluví v televizi.

Ve městě probíhá sjezd zastupitelů z ruskojazyčných oblastí jihu a východu Ukrajiny, který zpochybnil poslední kroky kyjevského parlamentu a převzal odpovědnost za ústavní pořádek na východě země (více zde). Podle Hermanové se tohoto jednání prezident nezúčastní.

Včerejší dohodu znepřátelených stran uvítali americký prezident Obama i jeho ruský protějšek Putin. Po telefonu se ale shodli, že dohoda je křehká. To potvrzují i demonstranti, kteří se připravují v Kyjevě na možnou akci. Při konfliktu zemřelo od úterka minimálně 77 lidí. Pomoct najít řešení konfliktu se dnes v Kyjevě budou snažit zástupci delegace Evropského parlamentu. Jednat budou s opozicí i vládou. 

Česko může podle premiéra Bohuslava Sobotky přijmout několik stovek uprchlíků z Ukrajiny. Pomoc nabízí i ukrajinská iniciativa v Česku, která ve veřejné sbírce vybrala přes 400 tisíc korun. Památku obětí nepokojů v Kyjevě dnes uctí akce Amnesty International nazvaná Svíčka pro Ukrajinu. Další humanitární pomoc poskytla organizace Člověk v tísni, která do Kyjeva vyslala lékařský tým.

Ukrajinská krize na webu ČT24.cz

ŽIVĚ z kyjevských ulic (ukrstream.tv):