Karavana migrantů mířící do USA je nástroj politického boje, míní Trump

Horizont ČT24: Karavana migrantů na cestě. USA posílá vojáky k hranicím (zdroj: ČT24)

Karavany migrantů ze střední Ameriky se formují už několik let, při jejich putování dochází k policejním střetům. Ty si letos vyžádaly už jednu oběť, kterou zasáhl gumový projektil. Několik dalších lidí bylo zraněno. Americká armáda posílá na hranici s Mexikem osm set vojáků, do konce týdne jich tam podle agentury AP rozmístí až 5200. Šéf Bílého domu považuje cestu karavany před kongresovými volbami za provokaci.

Vyráží po stovkách, aby se lépe vyhnuli nebezpečí. Jdou po vodě i na souši, staří, mladí, matky, děti. Někteří putují v míru a menších skupinách, jinde dav spouští emoce a vlnu násilí.

Karavany středoamerických migrantů prchají v zásadě ze stejných důvodů, ať už jde o Honduras, Guatemalu nebo Salvador. Místní lidi tíží vysoká kriminalita, málo práce a zoufalá životní úroveň. „Nezaměstnanost a kriminalita – to jsou faktory, které zemi ovlivňují,“ říká jeden z migrantů Luis Mario Ponce.

Konec iluzí. Mladá migrantka se chce vrátit domů

Osmadvacetiletá Hasiel nechala v Hondurasu manžela a tři děti, jejím cílem je bohaté Miami, kde má známé a kam by svou rodinu později přivezla. Po dvou týdnech na cestě ale přišla deziluze a chce se vrátit domů.

„Ten způsob, jakým pochodují, mě děsí. Někteří jdou tam, druzí zas jinam. Některým se daří dobře, jiní ale jen koukají, co by mohli kde vzít,“ stěžuje si migrantka z Hondurasu Hasiel Isamar Hernandez.

Migranti míří hlavně do Spojených států nebo do Mexika. To jim už v některých částech nabídlo azyl, jenže většina zůstat nechce. Zkušenost s častými deportacemi cizinců je příliš živá.

Amerika pod vedením Donalda Trumpa úlitby nenabízí, prezident v souladu se svými sliby se rozhodl přitvrdit a na hranici s Mexikem pošle tisíce vojáků. „Na konci tohoto týdne pošleme na jihozápadní hranici na 5200 vojáků. To je jen začátek operace,“ uvedl americký generál Terrence John O'Shaughnessy.

Přesně za týden navíc Trumpa čeká první vysvědčení v podobě voleb do Kongresu. Šéf Bílého domu to, že poslední dvě vlny pochodujících migrantů ze střední Ameriky odstartovaly právě v říjnu, vidí jako jasný nástroj politického boje.

Demokrati chtějí karavany. Mají je rádi. Proto se hodně lidí ptá: Kdo asi tu karavanu spustil?
Donald Trump

Než ale současná karavana k americkým hranicím dorazí, může být nakonec už dávno po volbách. Mnozí experti a novináři proto upozorňují, že víc než o akutní ohrožení může jít spíš o Trumpovu snahu vytvořit téma a nabídnout razantní řešení.