Ostrov Zakynthos má po zemětřesení poničený přístav, silné otřesy zasáhly i historický klášter

Řecký Zakynthos sčítá škody po silném zemětřesení, které zasáhlo ostrov v noci na pátek. Otřesy o síle 6,8 stupně poničily přístav v hlavním městě a historický klášter na ostrůvku Strofádes. Podle úřadů ale nikdo nezemřel ani nebyl vážně zraněn.

Zemětřesení udeřilo ve dvě ráno místního času, epicentrum otřesů bylo asi 33 kilometrů jihozápadně od vesnice Muzaki na jihu ostrova, blízko letoviska Laganas. Silné otřesy byly cítit v pevninském Řecku, ale i v některých oblastech Itálie, Albánie nebo Libye.

Do rána pak přístroje zaznamenaly ještě více než třicítku dalších slabších otřesů, deset z nich bylo silnějších než stupeň čtyři.

Poničený přístav na řeckém ostrově Zakynthos
Zdroj: Reuters/Costas Baltas

Školáci zůstali v pátek doma

Na ostrově na pár hodin vypadl proud a v některých oblastech došlo k menším sesuvům půdy. Škody na infrastruktuře a budovách jsou ale jen minimální. „Nemáme tu žádné zvláštní problémy. Podařilo se nám nastolit klid,“ řekl stanici ERT starosta Zakynthosu Pavlos Kolokotsas. Školy a úřady na ostrově zůstaly zavřené, protože je musejí zkontrolovat statici.

Seismolog Efthymios Lekkas upozornil, že ostrov vyvázl zejména díky přísným stavebním předpisům a regulacím, které byly přijaty proto, že se ostrov nachází v seismicky velmi aktivní oblasti.

V Řecku jsou každoročně zaznamenány tisíce otřesů. Většina z nich nenapáchá větší škody, ale například zemětřesení o síle 5,9 stupně v roce 1999 v Aténách usmrtilo 143 lidí. Zakynthos spolu s ostrovy Ithaka a Kefalonie zažil velmi silné zemětřesení o síle 6,8 stupně v roce 1953, otřesy tenkrát téměř kompletně zničily veškerou zástavbu a usmrtily skoro pět set lidí.