Muž, který držel rukojmí v Kolíně nad Rýnem, chtěl odcestovat za radikály do Sýrie

Německé nejvyšší státní zastupitelství má dostatek důkazů, že syrský útočník z Kolína nad Rýnem měl radikálně-islamistický motiv. Uprchlík v pondělí zapálil restauraci McDonald's a vzal ženu jako rukojmí. Nyní čelí obvinění z pokusu o vraždu a o těžké ublížení na těle. Podle prohlášení svědků muž tvrdil, že je členem Islámského státu (IS) a snažil se odcestovat za skupinou do Sýrie.

Muž prý po telefonu požadoval, aby mohl odcestovat za bojovníky IS, uvedl prokurátor. Navíc se měl domáhat propuštění jedné ženy z vězení, jejíž muž je údajně teroristou.

Vyšetřovatelé nyní zjišťují, jestli útočník skutečně čin spáchal jako člen IS nebo jiné teroristické organizace, případně jestli byl s někým z takové organizace v kontaktu. Zjišťují také, zda měl nějaké spolupachatele.

Při prohledání Syřanova bytu v Kolíně policie našla zásoby benzinu. Objevila rovněž islámské nápisy na stěnách, které se podle ní týkají náboženství.

Vyšetřovatelé také zjistili, že pětapadesátiletý Syřan se statusem uprchlíka kvůli psychickým problémům nebyl schopen pracovat. Ve Spolkové republice má bratra a syna. Jeho žena nejméně dvakrát neúspěšně žádala, aby za svým mužem mohla do Německa přijít. Policie s mužem přišla do kontaktu kvůli krádežím nebo drogovým deliktům už třináctkrát.

Větší tragédii zabránil protipožární systém

Pachatel v pondělí po poledni v restauraci McDonald's na kolínském nádraží začal rozlévat benzin, který následně zapálil. V restauraci se ale spustil protipožární systém, jenž začal místo kropit. Policie se domnívá, že muž chtěl ohněm odpálit malé plynové nádoby, a když se to nepodařilo, zamířil do nedaleké lékárny.

Tam si vzal jednu ženu jako rukojmí a několik hodin ji zadržoval i s pomocí airsoftové zbraně, která byla k nerozeznání od zbraně střelné. Speciální jednotky nakonec ženu osvobodily. Útočníka při akci několikrát zasáhly. Muž zůstává v kómatu, ale je mimo ohrožení života.