Adresáty podezřelých obálek byli Mattis i Trump. Ve vazbě skončil bývalý člen námořnictva

Agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) v americkém státě Utah ve středu zatkli bývalého člena námořnictva Williama Clyda Allena v souvislosti s podezřelými poštovními zásilkami, které byly určené představitelům ministerstva obrany a prezidentu Donaldu Trumpovi. V zásilkách byla semena skočce, která obsahují ricin – vysoce jedovatou látku, která může být smrtelná už ve velmi malých dávkách.

Agenti FBI v souvislosti s dopisy zasahovali v rodinném domě ve městě Logan, které leží asi 130 kilometrů severně od metropole Utahu Salt Lake City. FBI potvrdila, že v Loganu vyšetřují nález „potenciálně nebezpečných chemikálií“.

Podezřelý muž skončil ve vazbě. Bezpečnostním složkám je údajně znám kvůli neupřesněným výhrůžkám a šíření různých spikleneckých teorií na sociálních sítích. V letech 1998 až 2002 sloužil u námořnictva.

William Clyde Allen
Zdroj: Reuters

Adresátem byl Mattis i Trump

Na nebezpečný obsah dvou zásilek, které dorazily v pondělí do Pentagonu, se přišlo během elektronické kontroly, kterou na ministerské podatelně procházejí.

Podle mluvčí Pentagonu byly podezřelé zásilky určené přímo ministru obrany Jamesi Mattisovi a vysoce postavenému důstojníkovi námořnictva Johnu Richardsonovi.

Informace o obsahu zásilky pro Trumpa nejsou známé, podle tajných služeb byl ale balíček zachycený včas a do Bílého domu se vůbec nedostal.