Řecké úřady uzavřely pláž, na kterou se zřítil kus skály. Zraněná Češka zůstává v nemocnici

Události: Česká rodina zraněná v Řecku se chce vrátit domů (zdroj: ČT24)

Pád skály, při kterém bylo ve čtvrtek na řeckém ostrově Zakynthos zraněno sedm lidí včetně čtyř Čechů, mohlo podle úřadů způsobit její zvětrávání či zemětřesení, které je v oblasti časté. Podobné riziko hrozí také na dalších ostrovech – Lefkádě nebo Kefalonii.

„Navrhli jsme místním úřadům, aby spustily výzkumný program, který by zmapoval podobná rizika. Jedním z řešení, která navrhujeme, je použití ochranných lan a zákaz vstupu na místa, která patří v tomto ohledu mezi nejnebezpečnější,“ uvedl šéf Organizace pro plánování a ochranu před zemětřesením Efthimios Lekkas.

Z bezpečnostních důvodů už policie uzavřela jedinou přístupovou cestu na pláž Navagio, kam se kus skály ve čtvrtek zřítil.

Pád skály na řeckém ostrově Zakynthos
Zdroj: Imera Zakynthou/Eurokinissi/Reuters

Ze čtyřčlenné české rodiny zůstává v nemocnici čtyřiatřicetiletá matka. S poraněnou páteří ji lékaři nechali převézt do nemocnice ve městě Patra. Česká diplomacie ženě pomáhá s tlumočením.

„Stáli by o to vrátit se dříve do České republiky, protože zájezd měli zaplacený až do 18. září a chtěli by se vrátit dříve,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Cestovní kancelář, se kterou rodina do Řecka odjela, na dotazy České televize neodpověděla.