V Číně najel řidič do davu lidí. Nejméně jedenáct mrtvých, čtyři desítky zraněných

Nejméně jedenáct lidí zemřelo a asi 44 dalších bylo zraněno v jihočínském městě Cheng-jang poté, co řidič najel s autem do davu lidí. Místní úřady podle agentury Reuters uvedly, že řidič měl kriminální minulost. Nyní je ve vazbě. O terorismus pravděpodobně nejde, muž se prý chtěl svým činem pomstít společnosti.

Muž zaútočil na náměstí ve městě Cheng-jang a po nárazu do lidí z automobilu ještě vyskočil a na oběti zaútočil bodnou zbraní. Policie následně 54letého řidiče červeného SUV zadržela.

Dopadený Jang Can-jün si v minulosti několikrát odpykal trest ve vězení za žhářství, přepadení nebo zločiny spojené s drogami, informoval list Beijing Youth Daily. Místní vláda čin označila za „záměrný, zlomyslný a (spáchaný) s úmyslem zranit“.

Na záběrech z místa lidé utíkají z rušného náměstí a někteří se pokoušejí pomoci těm, kteří zůstali ležet na zemi. Zraněno bylo 44 lidí, někteří utrpěli vážná zranění.

V uplynulých letech Čínou otřásly násilné útoky na veřejných místech v podobě bombových atentátů nebo žhářství. Někdy se jednalo o vyrovnávání účtů, jindy o manifestaci pocitu křivdy vůči společnosti, napsala agentura AP. V řadě případů byly tyto útoky připisovány separatistům, ale v posledních letech k tomuto druhu atentátu dochází zřídka.

V roce 2013 vjelo SUV do davu před pekingským Zakázaným městem, poté nabouralo a začalo hořet. Při incidentu zemřelo pět lidí, včetně tříčlenné posádky vozu. Policie tehdy z útoku obvinila muslimské separatisty z etnické menšiny Ujgurů.