Doveze nákup a zároveň funguje jako pojízdný obchod. V San José zkouší samořiditelná auta

Horizont ČT24: V San José doručuje nákupy auto bez řidiče (zdroj: ČT24)

Lidem v kalifornském San José už nedoručují nákupy lidé – alespoň těm, kteří patří mezi zákazníky tamního startupu AutoX. Společnost totiž využívá pro donášku na internetu objednaného zboží auta bez řidiče.

„Nakupovat potraviny on-line a nechat si je dovážet je plus. A myslím, že novinka, kdy je přiveze samořiditelný vůz, je něco, co lidé budou chtít vyzkoušet,“ pochvaluje si klientka společnosti AutoX Maureen Blaskovichová.

AutoX je startupovým projektem, který testuje autonomní auta v kalifornském San José. Vůz skutečně funguje sám, zatím ho ale jistí lidská posádka, která může zasáhnout v případě jakékoliv krizové situace. Člověk navíc stále musí naložit auto vybraným zbožím.

„Nabízíme ovšem dvojí zážitek z nakupování. Buď nakoupíte po internetu a auto vám vše samostatně doveze, což pro vás znamená nižší cenu. Nebo, když auto zastaví, můžete si vybrat zboží z mobilního obchodu za zadním sklem,“ dodává Jewel Liová z vedení firmy. Vyúčtování za tento obchod dostane kupující opět po internetu.

Zástupce startupu: Řidičů je málo a jsou drazí

AutoX ovšem není první společností s podobným nápadem. Obchodní řetězec Kroger testuje obdobné vozy ve spolupráci se startupem Nuro a vedení Wallmartu zase vsadilo na samořiditelná auta Googlu.

„Není už dostatek řidičů. A řidiči jsou drazí. Myslím, že se samořiditelnými auty můžeme docílit technologicky propojené ekonomiky,“ domnívá se Jewel Liová.

Podle Maureen Blaskovichové navíc auta paradoxně ve Spojených státech vyvolávají vzpomínky na dávné časy. „Je to jako dřívější doba, kdy od domu k domu chodil prodejce mléka nebo pečiva. Máte malý obchůdek, který k vám přijede, a vy si vezmete, co potřebujete,“ uzavírá zákaznice.