Belgická moderátorka se pustila do boje proti rasismu. Sama je jeho častým terčem

Horizont ČT24: Belgická moderátorka bojuje proti rasismu (zdroj: ČT24)

Cécile Djungaová je populární belgická moderátorka. Od okamžiku, kdy začala uvádět počasí ve veřejnoprávní televizi RTBF, jí kvůli barvě kůže neustále chodí nenávistné zprávy. Djungaová se proti tomu rozhodla bojovat a poslala veřejnosti jasný vzkaz o nepříjemné pravdě: rasismus v Belgii existuje a řada lidí jej stále zažívá na vlastní kůži.

„Ahoj všichni, jestli se chcete zasmát, mám pro vás dneska dobrý vtip. Včera, když jsem moderovala počasí, zavolala k nám jedna paní, aby mi řekla, že jsem příliš černá a na obrazovce nevidí nic než moje (černé) šaty. Že prý v televizi nepůsobím dobře, protože jsem příliš černá, a že mi to někdo musel říct,“ oznámila Djungaová na svém facebookovém účtu.

Populární moderátorce došla trpělivost. Po sérii rasistických vzkazů a telefonátů, které jí chodí řadu měsíců, se rozhodla zveřejnit video, na kterém jeden z posledních útoků popsala: „Nevěděla jsem, jestli se mám smát, nebo zlobit. Tyto zprávy se mě opravdu dotýkají. Dostávám je pořád, je to nekonečné. Dělám tuhle práci už rok a mám dost všech těch rasistických nadávek, které mi chodí.“

Video, které hlasatelka počasí belgické televize RTBF nahrála na svůj Facebook, vidělo během pár dní přes jeden a půl milionu lidí. Jak Djungaová sama říká, chtěla hlavně reagovat na situaci, kdy podle ní dnes až příliš mnoho Belgičanů věří, že rasismus v jejich zemi neexistuje. „Od té doby, co uvádím počasí tady v televizi RTBF, se tyto zprávy staly ještě o mnoho agresivnějšími. Začala jsem dostávat SMS zprávy, telefonáty, získalo to úplně nový rozměr,“ popisuje populární moderátorka.

Cécile Djungaová má vlastní komediální stand-up show a věnuje se obecně moderování a zábavnímu průmyslu. Na sociálních sítích ji sledují desítky tisíc lidí. Řada z nich ji ale posílá do země, odkud přišla. I když je Belgičanka a Belgii považuje za svůj domov.

Ředitel televize poslal rasistům jasný vzkaz

Na obranu Djungaové vystoupil belgický fotbalista Christian Kabasele působící v anglické Premiere League. „Jen malý vzkaz všem našim rasistickým přátelům: Nežárlete, když se některým lidem podařilo dát svému životu smysl, zatímco vám ne! Snad je vám to jasné. Bravo, Cécile Djungaová, zůstaň silná,“ vzkázal rasistům na Twitteru.

Jasné stanovisko zastává i ředitel televize RTBF Jean-Paul Philippot: „Zvážíme všechny kroky, které můžeme udělat, ve všech ohledech, abychom vyslali jasný a naprosto zřejmý signál. Toto u nás není přijatelné, není to přijatelné pro ty, kteří pracují pro RTBF, ani pro ty, kteří se vysílání RTBF účastní jako hosté. Tečka.“

Rasismus v Belgii bublá pod povrchem. Vlámská média nedávno upozornila na hnutí známé v překladu jako Štít a přátelé, jehož členové šíří rasistickou, antisemitskou a sexistickou rétoriku. Nedávno se rozhodli přerušit demonstraci v Gentu za lidštější přístup k imigrantům. Proti spolku a jeho nenávistným heslům už vyšly do ulic stovky lidí.