Kondom ve vlasech i na rybaření. Vynalézaví Kubánci nahrazují chybějící zboží

Kubánci nahrazují nedostatkové zboží kondomy (zdroj: ČT24)

Řada jinde běžně dostupných věcí je na Kubě kvůli americkému embargu nedostatková. Obyvatelé se snaží najít náhradu – a často sahají po kondomech. Prezervativy používají rybáři, kadeřnictví i výrobci vína. Aktivisté bojující za sexuální zdraví obyvatel to ale kritizují.

Kuba prezervativy vyrábí i dováží z Asie. Krabička se třemi kusy vyjde v přepočtu na necelou korunu. Na řadě míst se ale rozdávají zdarma v rámci zdravotní osvěty. „Jelikož tu mládež začíná se vztahy brzy, učíme je, jak včas začít používat kondomy,“ prohlásila aktivistka propagující kondomy Anett Naranjová.

Lidé je ale často shánějí proto, že dokážou nahradit věci, které se na Kubě tak jednoduše sehnat nedají. Třeba skleněné kvasné zátky pro domácí výrobu vína. „Používám je při fermentaci vína, která zvyšuje obsah alkoholu. Skutečně zlepšily jak fermentaci, tak usazování,“ podotkl Orestez Estevez.

Kondomy jako nafukovací balonky
Zdroj: Reuters/Alexandre Meneghini

Kondomů využívají také rybáři – prezervativ se nafoukne, přiváže na vlasec a funguje jako bójka, kterou vítr i s návnadou odnáší na moře, kde jsou větší ryby.

Nedostatkové jsou třeba i obyčejné gumičky do vlasů. Když si zákaznice u místní kadeřnice objednají módní copánky, i ona musí většinou sáhnout po kondomech. „Nemůžeme si dovolit, aby zákaznice odešla nespokojená jen proto, že nám chybí nástroje a materiál na dokončení účesu. Takže hledáme alternativy a jednou z možných náhrad byl prezervativ,“ řekla kadeřnice Sandra Hernandezová.

Kondomy jako gumičky do vlasů
Zdroj: Reuters/Alexandre Meneghini

To se ale nelíbí aktivistům, kteří kondomy propagují. „Vidí kondom jako způsob, jak nahradit jiné věci, třeba k rybaření, ale k tomu nebyl určený. Není pro rybáře, má chránit zdraví a život vám i ostatním lidem,“ zdůraznil aktivista Alexander Grinan.