V libyjském Tripolisu zuří boje. Z místní věznice uprchly stovky trestanců

Z věznice na jižním předměstí Tripolisu uteklo na čtyři sta trestanců. Podařilo se jim využít střetů mezi znepřátelenými milicemi, které se v posledních dnech na okraji libyjské metropole strhly. Podle páteční bilance ministerstva zdravotnictví mají boje v Tripolisu už téměř pět desítek obětí.

Znepřátelené milice bojují s pomocí těžkých zbraní na jihu hlavního města už od pondělí.  Letiště v libyjské metropoli bylo dokonce v pátek uzavřeno v důsledku raketové palby. Kromě desítek mrtvých si boje vyžádaly i přes sto zraněných. Mnoho civilistů zůstalo uvězněno ve svých domovech.

Chaosu o víkendu využili trestanci. „Vězňům se podařilo vyvrátit dveře i brány a utéct,“ uvedl zdroj ze soudní policie. „Nepokoje a vzpouru“ podnítily boje mezi milicemi nedaleko věznice Ajn Zara, upřesnil. Dozorci nechali útěku volný průběh, protože chtěli „ušetřit životy“ vězňů, dodal.

Libye se od svržení dlouholetého vůdce Muammara Kaddáfího v roce 2011 nevzpamatovala z chaosu. O vládu kromě mnoha ozbrojených skupin usilují dva kabinety – ten na východě neuznává vládu v Tripolisu, která má podporu OSN.

Tripolis je sice formálně pod kontrolou mezinárodně uznávané vlády, ale ozbrojené skupiny, které s kabinetem spolupracují, mají jistou autonomii, píše Reuters.

Běženci museli na „bezpečnější místo“

Kvůli současným bojům muselo být několik set migrantů přesunuto do bezpečí ze záchytných center v metropoli. Na akci se podílela i organizace OSN. Libye je jednou z hlavních zemí, odkud se migranti z Afriky vydávají po moři do Evropy. Více než 600 tisíc se jich dostalo do Itálie v uplynulých čtyřech letech, kdy pašeráci lidí využili bezpečnostního vakua v této severoafrické zemi.

Od loňského léta ale počet vypravených člunů s migranty výrazně klesl, a to i díky zvýšené aktivitě libyjské pobřežní stráže podporované Evropskou unií. Příslušníci stráže často zadrží čluny dříve, než se dostanou k lodím, které by migranty přepravily do Evropy.