Dobrovolníci pátrají po obětech bojů u Stalingradu. Rodina rozvědčíka se dočkala po tři čtvrtě století

Události: Pátrání po pozůstatcích vojáků ze stalingradské bitvy (zdroj: ČT24)

Týmy dobrovolníků v Rusku hledají pozůstatky vojáků padlých ve druhé světové válce, aby mohli být důstojně pohřbeni. Pátrá se i v takzvaném údolí smrti, kde během stalingradské bitvy padlo přes 150 tisíc vojáků. Identifikovat oběti je obtížné, u jednoho z rozvědčíků se to ale loni podařilo. Pozůstatky už převzala rodina.

V bojích o Stalingrad v zimě 1943 nebyl čas ani možnosti těla padlých vojáků pohřbít. Proto byla zasypána do zákopů nebo do kráterů od granátů. A právě v údolí smrti na sever od Stalingradu (dnes Volgograd – pozn. red.) loni v říjnu hledači našli pozůstatky rozvědčíka Michaila Gušena.

„Byl sám v jámě, měl u sebe dokumenty a kromě nich pár osobních věcí,“ konstatoval Denis Solovjev z volgogradského oddílu hledačů. 

V identifikační známce byly ukryty dva papírky se jménem, datem narození a adresou rodiny. Solovjev odvezl pozůstatky do Moskvy, kde si je vyzvedla vnučka Viktora Popovová.

„Bohužel jsme nenarazili na žádné informace, vždy přišla odpověď, že zmizel beze stopy,“ popsala dřívější snahy rodiny zjistit něco o osudu příbuzného.

Rodina teď chce svého předka uložit do hrobky na hřbitově, kde jsou pohřbeni i vojáci, kteří padli spolu s ním v bitvě u Stalingradu. „Voják se vrátil domů, mám ohromnou radost, protože rodina ho velmi dlouho hledala, a nakonec se jí to podařilo a pohřbí ho jako hrdinu,“ podotkl Solovjev.

Přes milion ruských rodin stále neví, kde ve válce jejich příbuzní padli. Na polích kolem Volgogradu zůstávají těla tisíců padlých vojáků. Skupiny průzkumníků budou v oblasti pracovat roky.