Hrdina, nebo zločinec? Svět se na Šaronovi neshodne ani po jeho smrti

Tel Aviv/Londýn – Představitelé světové politiky jen těžko nacházejí shodu v hodnocení izraelského expremiéra Ariela Šarona, který dnes v nedožitých šestaosmdesáti letech zemřel v telavivské nemocnici. Nejvstřícnější hodnocení zaznívá od Spojených států, tradičního spojence Izraele, zatímco evropští státníci oceňují především Šaronovy mírové kroky a odchod Židů z pásma Gazy. Palestinská hnutí potom o Šaronovi hovoří přímo jako o válečném zločinci.

Izraelský expremiér zemřel po osmi letech v kómatu a jeho smrt dopoledne oznámili lékaři telavivské nemocnice spolu se Šaronovým synem. „Odešel. Odešel v okamžiku, který si vybral,“ uvedl Gilad Šaron ke smrti svého otce, jenž by se v únoru dožil šestaosmdesáti let.

Ačkoli se historici shodují v tom, že Šaron patřil mezi nejvýraznější postavy izraelské historie, jeho hodnocení je nejednoznačné. Pro jednu stranu „král Izraele“, který dokázal obstát v šestidenní i jompkipurské válce, je totiž pro druhé „jestřábem“, „buldozerem“ nebo přímo „řezníkem z Bejrútu“ – kvůli jeho nesmlouvavému postupu proti Palestincům, který zmírnil až na konci svého politického působení vystěhováním židovských osad v pásmu Gazy (Šaronův profil naleznete zde). Všechny rozpory spojené s izraelským vojevůdcem a premiérem se tak promítají i do aktuálních kondolencí - i někteří západní státníci totiž oceňují především „mírotvorný“ odsun z pásma Gazy.

Jak reagují mocnosti?

„Sdílíme svou nejhlubší soustrast s rodinou bývalého izraelského premiéra Ariela Šarona a s lidem Izraele za ztrátu vůdce, který zasvětil svůj život státu Izrael,“ reagoval v tiskovém prohlášení americký prezident Barack Obama. "Budeme i nadále usilovat o trvalý mír a bezpečnost pro obyvatele Izraele, včetně našeho závazku dosáhnout (vzniku) dvou států působících vedle sebe v míru a bezpečí. Ve chvíli, kdy Izrael se loučí s premiérem Šaronem, uctíváme společně s izraelským lidem jeho zásluhy za zemi.“

Ruský prezident Vladimir Putin v soustrastném telegramu izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi napsal, že Rusko bude na Šarona vzpomínat jako na „důsledného zastánce rozvoje přátelských rusko-izraelských vztahů“. Šaron podle Putina významně osobně přispěl k upevnění vzájemně výhodné spolupráce. Jeho osobní vlastnosti a ochrana izraelských zájmů se těšily velké úctě mezi izraelskými občany a posílily i jeho autoritu na mezinárodní scéně, citovala z Putinova dopisu tisková služba Kremlu.

Britský premiér David Cameron prohlásil: „Ariel Šaron je jednou z nejvýznamnějších osobností v izraelské historii a jako předseda vlády dělal odvážná a kontroverzní rozhodnutí ve snaze o mír. Izrael dnes ztratil důležitého vůdce.“ Francouzský prezident François Hollande označil Šarona za významnou osobnost v historii Izraele. „Po dlouhé vojenské a politické kariéře se rozhodl obrátit k dialogu s Palestinci,“ sdělil v krátkém prohlášení.

Angela Merkelová ve své kondolenci zdůraznila Šaronovo nacionální cítění. „Ariel Sharon byl izraelský vlastenec, který má velké zásluhy o svou zemi. Se svým odvážným rozhodnutím odsunout izraelské osadníky z pásma Gazy učinil historický krok na cestě k dohodě s Palestinci,“ sdělila kancléřka. Podle jejího ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera byl Šaron „doslova od počátku neúnavným obráncem své milované vlasti, Izraele“.

Bývalý prezident Spojených států Bill Clinton a jeho manželka Hillary, někdejší šéfka americké diplomacie, ve své společné reakci uvedli, že Šaron „věnoval svůj život Izraeli, aby mu dal život, udržel jej a zachoval, a na konci své dlouhé kariéry vytvořil novou politickou stranu zaměřenou jen na mír a trvalou bezpečnost“.

Jak reaguje Blízký východ?

Pro současného izraelského premiéra Benjamina Netanjahua byl Šaron velký bojovník a vůdce, který zůstane navždy zapsán v srdci národa (podrobnější reakce izraelských politiků naleznete zde).

Zcela odlišné hodnocení ale nabízejí reprezentanti palestinských hnutí Hamás a Fatah. „Po odchodu tohoto tyrana Hamas ještě více věří ve své vítězství,“ prohlásil Samí abú Zuhrí, mluvčí Hamasu, který ovládá pásmo Gazy.

Negativní hodnocení potom Šaronovi vystavil Džibríl Radžúb, zástupce Fatahu, tedy organizace, která s Izraelem na rozdíl od Hamasu vede mírové rozhovory a která ovládá území na západním břehu Jordánu: „Šaron byl zločinec, který nese odpovědnost za smrt (bývalého palestinského vůdce Jásira) Arafata. Doufali jsme, že ho bude soudit Mezinárodní trestní soud jako válečného zločince“.

PROFIL: Ariel Šaron - válečník a politik (zdroj: ČT24)

Jak reagují mezinárodní organizace?

Obdobně jako Palestinci potom hovoří mezinárodní organizace na obranu lidských práv Human Rights Watch (HRW). Ta dnes vyjádřila politování, že Šaron nebyl pohnán před soud za masakry v palestinských táborech při izraelské invazi do Libanonu v roce 1982, kterým izraelská armáda nečinně přihlížela.

Smířlivější tón zaznívá od generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna. „Šaron byl hrdinou svého lidu, nejprve jako voják a pak jako státník,“ podotkl. „Na Šarona se bude vzpomínat pro jeho politickou odvahu a odhodlání provést bolestivé a historické rozhodnutí o stažení izraelských osadníků a vojáků z pásma Gazy,“ dodal.

Jak reaguje Česko?

Prezident Miloš Zeman vnímá Šarona jako velkého a statečného státníka, obdobně o něm mluví i šéf české diplomacie Jan Kohout. Zeman se chystá poslat kondolenci svému izraelskému protějšku, Kohout tak již učinil - připomněl Šaronovy odvážné kroky při obraně Izraele i podíl na otevření cesty, která by snad mohla vést k míru mezi Izraelem a Palestinci. 

Jako na jednu z nejvýraznějších osobností Izraele pohlíží na Šarona i někdejší ministr zahraničí Cyril Svoboda, který se před deseti lety s Šaronem setkal, a místopředseda ČSSD a možný nový šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek. „Považuji Ariela Šarona za jednoho z největších státníků Izraele, vykonal pro jeho vybudování, nezávislost, obranu a bezpečí velké dílo,“ prohlásil Svoboda. Zaorálek pak Šarona vidí jako velkou postavu izraelské politiky, která se výrazně zapsala do historie této země.