Předsedkyně SPD Nahlesová chce zmírnit německý přistěhovalecký zákon

Události: SPD navrhuje zmírnění německého migračního zákona (zdroj: ČT24)

Německá vláda začala debatovat o podobě nového přistěhovaleckého zákona. Hledá především odpověď na otázku, jestli mají mít odmítnutí žadatelé o azyl, kteří ale pracují nebo studují, šanci v Německu zůstat. Koalice kancléřky Merkelové je zatím v názoru rozdělená.

Velkou debatu vyvolala červencová deportace skoro sedmdesáti afghánských žadatelů bez nároku na azyl zpět do Kábulu. Mnozí z nich v Německu pracovali nebo studovali. Příkladem může být Návid, kterého čekala závěrečná zkouška na učilišti, a právě lidem, jako je on, chtějí vládní sociální demokraté umožnit v zemi zůstat.

„V současnosti jsou odsouváni i ti nepraví, dobře integrovaní, kteří pracují, vzdělávají se, a těm bychom měli dát šanci,“ říká předsedkyně SPD Andrea Nahlesová.

Debatuje se o takzvané změně jízdního pruhu, tedy možnosti přestoupit z azylového práva do toho přistěhovaleckého. Vedení unie CDU/CSU je proti, na rozdíl od sociálních demokratů a části opozice. „Musíme zabránit vyslání špatného signálu do světa ve smyslu: Když to nevyjde s azylem, tak to může vyjít takto,“ prohlásil místopředseda CDU Volker Bouffier.

Nárok na azyl budou mít studující nebo pracující

Podle představ SPD se má návrh týkat jen migrantů, kteří už v Německu jsou a k prvnímu srpnu pracovali nebo studovali. Cílem je zabránit zneužití systému a otevřít prostor ke kompromisu s unií kancléřky Angely Merkelové. „Najít řešení jen a pouze pro případy lidí, kteří tu už jsou, považuji za rozumné,“ dodal Bouffier.

Nový přistěhovalecký zákon má přilákat kvalifikované pracovníky ze zemí mimo Evropskou unii, zjednodušit jejich zaměstnávání a aspoň částečně zalepit díru na trhu práce. Podle místní hospodářské komory už teď v zemi chybí víc než půldruhého milionu pracovních sil.