Republikán John McCain přerušil léčbu mozkového nádoru. Je v bezprostředním ohrožení života

Senátor za Arizonu a vlivná tvář americké politiky John McCain už nebude nadále podstupovat léčbu mozkového nádoru. V pátek to oznámila jeho rodina s tím, že republikánský válečný hrdina vkročil do bitvy svých posledních dní. Se zákeřnou nemocí zápasí už více než rok.

Minulé léto senátor John McCain oznámil, že mu byl diagnostikován agresivní glioblastom. Už loňská lékařská prognóza byla velmi vážná. McCain čelil nemoci nad očekávání více než rok. Ale pokrok onemocnění byl vzhledem k senátorovu věku (81 let) podle rodiny neúprosný.

„Se silnou vůlí jemu vlastní se rozhodl přerušit léčbu,“ oznámila rodina, která za McCainem zamířila do domovské Arizony. Lidé blízcí nestorovi republikánské politiky uvedli, že jeho život je v bezprostředním ohrožení.

Poslední období trávil na svém arizonském ranči, odkud dokázal šířit svůj kritický hlas a negativní připomínky k prezidentu Donaldu Trumpovi, a to v klíčových zahraničněpolitických a vojensko-politických tématech. Šéfa Bílého domu například ostře kritizoval po summitu s prezidentem Vladimirem Putinem.

Glioblastom, se kterým McCain zápasí, je označován za nejagresivnější typ mozkových nádorů. Podle expertů, na které se obrátil americký list New York Times, pacienti s touto diagnózou přežívají kolem 16 měsíců. Na glioblastom zemřel v roce 2009 americký senátor Edward M. Kennedy.