Nejméně deset turistů zahynulo v národním parku na jihu Itálie. Překvapil je prudký déšť

Nejméně deset lidí zahynulo v rozvodněných soutěskách národního parku Pollino v Kalábrii na jihu Itálie. Minimálně další tři lidé jsou pohřešováni. Informovala o tom italská civilní ochrana. Mezi mrtvými je 24letá Italka, jedna ze zraněných osob údajně pochází z Nizozemska, napsal deník Corriere della Sera. České ministerstvo zahraničí nemá informace, že by se neštěstí týkalo českých turistů.

„Naše ambasáda v Římě o případu ví, nicméně v této chvíli nemá informace, že by mezi oběťmi či zraněnými byli Češi,“ řekla mluvčí ministerstva Irena Valentová.

O mrtvých nejsou známé další informace, ty dosavadní bez započtení dvou nově nalezených těl hovořily o čtyřech mužích a čtyřech ženách.

Zranění utrpělo šest lidí včetně dětí. Podchlazenou dívku záchranáři přepravili do nemocnice vrtulníkem. Celkem pak bylo zachráněno 23 lidí, uvedla ANSA s odvoláním na místní úřady.

Podle ANSA není vyloučeno, že mezi pohřešovanými jsou i děti. Pátrání komplikuje i fakt, že není známo, kolik turistů v soutěskách v době neštěstí bylo, neboť kaňon je volně přístupný i bez průvodců. 

Skupinu překvapil déšť

Skupinu turistů nečekaně zastihl prudký déšť, když procházeli soutěskami, kterými teče bystřina Raganello. Někteří z nich našli záchranu na skalních vyvýšeninách. Hasiči se nyní pokoušejí z místa dostat další výletníky. Záchranáři nevědí, kolik bylo v oblasti turistů, a obávají se, že nepřízeň počasí si vyžádala další oběti.

Říčka Raganello vyhloubila kaňon, který je místy až kilometr hluboký. V některých částech roku je přístup do něj zakázán, jindy je volně přístupný. Záchranáři se do něj místy slaňují. Počet pohřešovaných neznají proto, že někteří lidé se na místo mohli vydat bez profesionálního průvodce.

„(Soutěska) rozděluje terén a je velmi hluboká a úzká. Představte si skoro kilometrovou hloubku a šířku jen několik metrů. A teď si představte v téhle díře lidi,“ popsal místo šéf místní civilní ochrany Carlo Tansi. Kaňon je dlouhý 17 kilometrů a jeho průměrná hloubka je 400 metrů. Místo láká turisty z celého světa.

Po několika hodinách prudkého deště a silného větru se počasí v okolí města Cosenza v jihoitalském regionu Kalábrie zlepšilo.