Mladý Alžířan zaútočil na policejní stanici u Barcelony, policie mluví o terorismu

Muž s nožem se snažil zaútočit v katalánském městě Cornellà de Llobregat na policisty, kteří ho na místě zastřelili. Podle oficiálních zdrojů byl pachatel devětadvacetiletý muž alžírského původu. Muž údajně při činu křičel Alláhu akbar (Bůh je veliký). Policie incident vyšetřuje jako teroristický čin.

Incident se odehrál před šestou ve městě Cornellà de Llobregat poblíž Barcelony. Komisař barcelonské policie Rafel Comes řekl, že bezpečnostní dveře stanice byly před útokem zavřené.

Útočník údajně opakovaně zvonil, aby byl vpuštěn dovnitř a s policisty uvnitř stanice hovořil prostřednictvím domovního telefonu. Poté, co se policisté rozhodli ho vpustit dovnitř, vytasil „velký nůž“ a učinil výpad vůči policistům, kteří ho zneškodnili.

Na místě zasahovaly záchranné služby a stanice byla uzavřena. Podle Comese to byl promyšlený útok. Komisař potvrdil, že „v tuto chvíli“ policie incident považuje za teroristický čin. Španělské úřady už posílily bezpečnostní opatření na regionálních policejních stanicích. S vyšetřováním pomáhají i zpravodajské služby.

Útočník prý řešil rozvod

Podle španělského listu El País žil útočník pouhých 150 metrů od policejní stanice. Muž alžírského původu údajně procházel rozvodem a nebyl na seznamu sledovaných podezřelých džihádistů. Podle sousedů žil asi dva roky se Španělkou, která má dvě děti a konvertovala k islámu.

Další incident se v pondělí odehrál ve španělském městě Casetas, kde dopoledne najelo auto do chodců a tři lidé utrpěli zranění. Zatím není jasné, zda šlo o úmysl, nebo o nehodu. Místní média citují svědky, kteří tvrdí, že řidič najel do lidí ve vysoké rychlosti. Rozhlasová stanice COPE na Twitteru uvedla, že dvě osoby z automobilu byly krátce po incidentu zadrženy.

Rok od velkého útoku

Minulý týden se v Barceloně konal pietní akt u příležitosti prvního výročí teroristických útoků, které si v katalánské metropoli a ve městě Cambrils vyžádaly šestnáct obětí a desítky zraněných.

Vyšetřování ukázalo, že oba útoky v Katalánsku spolu souvisely a že odpovědná teroristická buňka měla celkem 12 členů. Útočníci byli z valné většiny marocké národnosti a vyrostli ve Španělsku. K atentátům se přihlásila radikální organizace Islámský stát.