V Parklandu je stále cítit strach z dalšího útoku. Navzdory velkým bezpečnostním opatřením

Události: Studenti parklandské střední školy se vrátili do lavic (zdroj: ČT24)

Studenti střední školy ve floridském Parklandu se po prázdninách vrátili do učeben. Skoro na den přesně šest měsíců poté, co tam útočník zavraždil sedmnáct žáků a učitelů. Školní budovy mají nová bezpečnostní opatření a dětem jsou k dispozici psychologové. Strach z dalšího masakru je v Parklandu přesto patrný.

Charlie Shebes vyrazil v první školní den z domova podobně jako další tři tisícovky jeho spolužáků. Na jejich příjezd dohlížela policie. Bezpečnostní opatření jsou na maximu a další týdny to nebude jinak.

„Je mi jasné, že svět už na nás asi zapomněl. Vím ale, že bezpečnostní složky ne. A to je nejdůležitější,“ tvrdí Charlie. Se vzpomínkami na masakr se vyrovnával dlouho. Do školy se vrátil i díky pomoci psychologů.

Naopak Anthony Borges, který stále dojíždí na rehabilitace kvůli následkům několikanásobného postřelení, se už na místo útoku vrátit nechce. „Nejsem na to připraven, protože je to pro každého nebezpečné. Nikdo nechce, aby ho zastřelili,“ vysvětluje dnes už bývalý student portlandské střední školy.

Studenti parklandské školy se vracejí po prázdninách do lavic
Zdroj: Joe Skipper/Reuters

Škola dostala zabezpečení za 150 milionů

Místní úřady tvrdí, že udělaly všechno, aby opakování masakru zabránily. Instalovaly nový kamerový systém, centrálně uzamykatelné dveře učeben a zdvojnásobily ochranku. To vše skoro za 150 milionů korun.

„V tomto okrsku významně navyšujeme počet psychologů, sociálních pracovníků a odborníků na poruchy chování. Výrazně posíleny byly i týmy pro posuzování hrozeb,“ říká vedoucí správy veřejných škol v okrese Broward Robert Runcie.

Na školních pozemcích platí přísná pravidla. Jejich dodržování se vyžaduje bez výjimek. „Když jsme potřebovali na toaletu, dřív jsme vstali a šli. Teď se musíme zapsat, a když jsme pryč déle než pět minut, jde za námi ochranka,“ popisuje studentka Talia Rumská.

Navzdory protestům se pravidla pro držení zbraní nemění

Studenti z Parklandu vedli po masakru kampaň za omezení zbraní. V minulém školním roce se ale střílelo ještě v osmnácti dalších školách. V Texasu zabil útočník deset lidí. Po každém útoku ve školách se ve Spojených státech vždy velmi intenzivně debatuje o větší kontrole střelných zbraní. Značná část americké společnosti ale jakékoliv změny odmítá.

I přes sliby politiků se federální zákony o držení zbraní nezměnily. Žákům parklandské střední školy se ale podařilo prosadit novou legislativu v domovské Floridě. Střelnou zbraň si tam lidé mohou koupit až od 21 let.

Vydáno pod