Při zemětřesení utrpělo zranění sedm cizinců včetně Čecha, tvrdí indonéské úřady

Počet obětí v Indonésii roste, stovky turistů čekají na evakuaci (zdroj: ČT24)

Při nedělním zemětřesení u indonéského ostrova Lombok se zranilo sedm cizinců včetně jednoho Čecha. Uvedla to agentura AFP s odvoláním na indonéské úřady. České ministerstvo zahraničí ale takovou zprávu zatím nemá. Ničivé zemětřesení má už přes sto obětí. Dalších 236 lidí utrpělo zranění. Otřesy půdy o síle sedmi stupňů zničily tisíce budov.

Mezi zraněnými jsou údajně občané Belgie, Británie, Česka, Dánska, Francie, Jižní Koreje a Spojených států. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová ale tvrdí, že žádný Čech v místních nemocnicích neleží. Ministerstvo přitom nevylučuje, že některý z Čechů po otřesech půdy vyhledal lékařskou pomoc kvůli ošetření drobného zranění.

Úřady předpokládají, že více než dvacet tisíc lidí ztratilo své domovy. Ostrov zasáhlo více než 230 následných otřesů – jeden z pondělních dosáhl síly 5,5 stupně.

Evakuace je zdlouhavá

Stovky turistů na ostrově Lombok stále čekají na místním letišti či v přístavech na evakuaci, další pak táboří na plážích. Z ostrůvků Gili ležících severozápadně od ostrova Lombok, které jsou díky okolním korálovým útesům vyhledávané potápěči, bylo od neděle evakuováno asi 4600 turistů.

„Turisté panikařili. Nevěděli, kam běžet. Když víte, že někde pár desítek kilometrů od vás umírají lidé, tak pro mě je to dost těžký signál pro to, abych se na chvilku uklidila trošičku dál,“ podotkla Monika Bérešová, která žije na Lomboku.

Zpravodajka ČT: Záchranáři už z Lomboku evakuovali asi čtyři tisíce lidí (zdroj: ČT24)

Někteří zahraniční návštěvníci se smiřují s tím, že se na letiště jen tak nedostanou. „Je nás tu přibližně sto. Už se stmívá a není tu žádná elektřina ani pitná voda. Budeme muset nějak vydržet a uvidíme zítra. Snad se nám podaří dostat z ostrova a odletět pryč,“ prohlásil britský turista Mike Bennett. Další turisté pomáhají nosit na palubu zraněné, ať už jde o místní obyvatele, nebo cizince.

Ředitel mezinárodního letiště na ostrově Lombok uvedl, že aerolinie přidávají od pondělí lety navíc, aby se turisté dostali z ostrova co nejrychleji. Zaměstnanci letiště rozdávají čekajícím přikrývky a občerstvení. Řada hotelů, které utrpěly při zemětřesení škody, byla uzavřena, některé však umožnily turistům přespávat ve vstupních halách, píše agentura AP.

Příběh s happy endem

Záchranáři mezitím stále pátrají po možných přeživších v troskách zřícených domů, mešit i škol. Z ruin velké mešity v obci Lading-Lading na ostrově Lombok se vojákům podařilo vyprostit živého muže a ženu se zlomenou nohou. Vytažena byla také tři mrtvá těla.

Úřady se ale obávají, že pod sutinami mešity je uvězněno množství dalších osob. Když se mešita zřítila, modlilo se v ní podle místních obyvatel asi padesát lidí.

„Před zemětřesením jsme nakupovali v obchodě. Pak najednou začaly otřesy. Můj bratr se snažil utéct na ulici, ale najednou všude zhaslo. Nevěděli jsme, kam utíkáme. On tam musel zůstat, když střecha spadla,“ obává se Indonésan Syahril.

Záchranné týmy se kvůli poškozeným silnicím stále nedostaly do některých těžce zasažených oblastí na hornatém severu a východě ostrova, kde lidé naléhavě potřebují potravinovou pomoc a přístřeší. V řadě regionů zemětřesení přerušilo dodávky elektrické energie a části ostrova jsou stále bez elektřiny.