Britský odchod z Unie? Mayová je pro variantu inspirovanou ostrovem Jersey

Theresa Mayová v pátek zamíří za francouzským prezidentem. Budou jednat o brexitu. Emmanuel Macron ji přijme ve svém letním sídle na jihu země. Britská premiérka chce získat podporu pro svůj plán odchodu z EU, který by zajistil pokračování volného obchodu se sedmadvacítkou ve snaze zabránit vzniku tvrdé hranice na Irském ostrově. Tento návrh získal v britském tisku přezdívku Jersey podle stejnojmenného ostrova v Lamanšském průlivu.

Surfaře láká velkými vlnami. Superbohatí ho mají za daňový ráj. Pro pětašedesátimilionovou Británii se stotisícový ostrov Jersey stal dokonce modelem pro brexit. A tak se plánu premiérky Mayové říká varianta Jersey.

„O čem (plán) mluví, je celní dohoda s EU, která nezahrnuje služby a znamená větší správu v oblasti imigrace a domácích záležitostí,“ vysvětluje Ian Gorst, ministr pro vnější záležitosti ostrova Jersey.

„Myslíme si, že model vztahu s Velkou Británií nám dobře sloužil a bude dobře sloužit i v příštích stoletích. Jsou tu technické výzvy ohledně brexitu, ale jsou tu taky příležitosti. Obojí zvládáme. Podporujeme myšlenku globální Británie, která je otevřená světu, přitahuje investice, obchoduje po celém světě, to je zpráva, kterou říkáme našim mezinárodním partnerům,“ doplnil Gorst.

Ostrov Jersey je sice závislým územím, kde je panovnicí královna Alžběta II., ale členem EU nikdy nebyl. Své zboží přesto na unijní trh mohl vyvážet. Brexit i pro něj bude znamenat změnu. Ostrovní ministr ujišťuje, že osmisetletý vztah s britskou monarchií to přežije. „Jakýkoliv budoucí celní vztah, který Velká Británie bude mít s EU, tak my to zvládneme a zmírníme i případné negativní dopady,“ dodává Gorst.

Zájem o pracovníky z východní Evropy

Podle průzkumu má většina obyvatel ostrova Jersey obavy z negativních dopadů brexitu. I proto pozorně sledují, jakou konečnou dohodu nakonec Velká Británie s Bruselem vyjedná.

„Naším opravdovým problémem bylo, že od referenda o brexitu klesla hodnota libry vůči euru a dalším měnám,“ tvrdí Peter Le Maistre, šéf farmářské unie na ostrově Jersey. Nejen jeho farmářskou rodinu trápí akutní nedostatek pracovníků z východní Evropy, kde se tamním ekonomikám daří stále líp.

„Můj vzkaz mladým Čechům nebo i starším Čechům, kteří by rádi přišli pracovat na naše farmy na Jersey, je ten, že jde o fantastický ostrov pro práci,“ apeluje Le Maistre.

Britský odchod z EU. Rýsuje se varianta Jersey (zdroj: ČT24)

Trvalý pobyt tu má i Abramovič

Hlavní příjmy má ale ostrov z finančních služeb. Nízké nebo nulové daně nalákaly k trvalému pobytu i ruské oligarchy z okruhu Vladimira Putina. Včetně vlastníka fotbalového klubu Chelsea Romana Abramoviče.

„Máme zavedený režim, který jednotlivcům s vysokým jměním říká, že je vítáme, aby se stali členy naší komunity. Ale žádáme, aby zaplatili minimální daň, která je větší než kdekoliv jinde na světě. Uznáváme tedy, že musí přispívat naší komunitě. Omezujeme typ bydlení, které tu tito jednotlivci mohou koupit. Taky jim říkáme, aby s sebou přinesli svoje podniky a vytvářeli pracovní místa,“ namítá Gorst.

Evropská unie zařadila ostrov na šedou listinu míst, které nesplňují všechny požadavky pro boj s daňovými úniky. Objevují se už obavy, co se stane, až Jersey po brexitu přijde v Bruselu o svého mocného zastánce, jakým byla právě Británie.