Pláže v Dominikánské republice zaplavily stovky tun odpadků. „Připravte se na konec plastů,“ uvedl ministr

Místo idylického pohledu na karibské pobřeží přinášejí vlny na břehy Dominikánské republiky stovky tun plastů. Do úklidu ve městě Santo Domingo se už zapojilo přes pět set lidí: ekologické skupiny, námořnictvo i místní orgány. S každým dnem ale plastových odpadků přibývá.

Stovky tun odpadků se na pláže u oblíbené promenády v Santo Domingu dostaly poté, co bouře a vydatné srážky zvedly hladinu řeky Ozama protékající městem. Podle starosty Davida Collada mají svůj díl viny provozovatelé městského zvedacího mostu, kteří ho otevřeli v obavě, že ho zvýšená hladina řeky poškodí. Tím se na pláže dostaly odpadky z některých městských částí.

„Nebyli jsme to my, kdo most zvedl, ty odpadky nejsou jen z našeho města, ale z celé metropolitní oblasti Santo Domingo,“ postěžoval si místnímu tisku Collado. Metropolitní oblast Santo Domingo má asi 3,5 milionu obyvatel.

S odklízením pomáhá už víc než pět set lidí včetně námořnictva, místních obyvatel i zástupců ekologické organizace Parley, která bojuje proti znečištění oceánů a moří. „Je to už šestý den uklízení a napočítali jsme zhruba šedesát tun odpadu,“ uvedl jeden z vojáků Rafael Antonio Carrasco.

Stovky lidí odklízejí tuny plastů z pláží v Dominikánské republice (zdroj: ČT24)

K neobvyklé situaci se vyjádřil i dominikánský ministr životního prostředí Ángel Estévez, který místo navštívil. „Nemůžeme sedět s rukama v klíně, musíme změnit přístup k nakládání s odpady, abychom se v nich neutopili,“ řekl ministr. „Tento vzkaz posílám mimo jiné podnikatelům – připravte se na den, kdy přestaneme užívat v Dominikánské republice plasty,“ uvedl Estévez.

Ekologové mezitím varují před riziky. „Velké množství toxických látek z plastu nebo kovů ohrožuje zvířata, která nedokáží odolávat znečištění. Ohrožuje to biologickou rozmanitost a taky zdraví všech druhů – včetně zdraví lidí,“ upozornil ekolog Luis Carvajal.

Pláže v Santo Domingu sice nejsou vhodné ke koupání, ale jsou oblíbeným místem procházek místních i turistů. Cestovní ruch je pro Dominikánskou republiku hlavním zdrojem deviz a na hrubém domácím produktu se loni podílel asi osmi procenty.

Problém s odpadky ale neřeší jen Dominikánská republika – hromady plastů znečišťují moře a oceány po celém světě. Podle ekologů v nich proudí na pět bilionů kusů plastu vážících přes 250 tisíc tun. Od konce dubna je kvůli znečištěnému moři pro turisty uzavřený filipínský ostrov Boracay, kde budují kanalizaci a čističky.