Kdy udeří chřipková pandemie? Američtí vědci hledají odpověď u ptáků

Horizont ČT24: Američtí vědci se snaží předpovědět pandemii chřipky (zdroj: ČT24)

Ptačí chřipka není jen sama o sobě postrachem opeřenců i člověka, ale možná také zdroj budoucí pandemie, která by mohla tvrdě zasáhnout celou planetu. Někteří vědci totiž věří, že všechny kmeny chřipky, které napadají lidský organismus, mají původ právě u ptáků. Američtí výzkumníci se teď snaží přijít na to, jak se virus vyvíjí, a na základě toho předpovědět, kdy by mohla pandemie udeřit.

Na pláže na jihu New Jersey se v těchto týdnech slétá i třista tisíc ptáků migrujících z Latinské Ameriky na sever. Pro vědce, kteří se snaží přijít na kloub vývoji ptačí chřipky, je to skvělá příležitost, protože toto místo platí za světový hotspot chřipkových kmenů.

Nejvíc jich nacházejí hlavně u vodních stěhovavých ptáků, kteří si pochutnávají na vajíčkách ostrorepů. V jejich blízkosti výzkumníci hledají i ptačí výkaly. Tým sbírá infikované vzorky, která pak zachlazené pošle do laboratoří. Tam jich otestují víc než šest set.

Pátrat budou po nových kmenech nebo po stopách mutací těch starých. „Máme tady v podstatě mix různých chřipkových virů. Když jich máte celou skupinu, začnou mísit a párovat genetické prvky,“ říká výzkumník Richard Webby. Cílem výzkumu je pochopit, jak se virus vyvíjí, a lépe tak před ním chránit lidi. 

Na spojitost mezi pandemií lidské chřipky s ptačím virem poprvé před lety poukázal doktor Richard Webster. Podle něj lze každý kmen působící na člověka vystopovat prvotně u vodních ptáků. „Je to důležité, protože chceme být schopni předpovídat, kdy dojde k další chřipkové pandemii,“ uvedl už dříve Webster. 

Jen loni výskyt ptačí chřipky hlásilo čtyřicet zemí na třech kontinentech a nevyhnulo se jí ani Česko. Divocí ptáci většinou fungují jako přenašeči. Nakazí domácí drůbež a někdy i prasata, v kontaktu s nimiž může onemocnět i člověk.