Státy USA žalují Trumpovu vládu kvůli odebírání dětí migrantům. Do měsíce budou u rodičů, nařídil soud

Celkem sedmnáct států USA zažalovalo administrativu amerického prezidenta Donalda Trumpa kvůli „krutému a nezákonnému“ rozdělování rodin migrantů. Kalifornský soud mezitím nařídil, aby došlo do třiceti dnů ke sloučení těchto rodin, přičemž děti do pěti let musejí být rodičům vráceny už do dvou týdnů. Další rozdělování rodin zakázal pod tlakem veřejnosti sám Trump, a to pomocí dekretu.

Za žalobou proti Trumpově administrativě stojí demokratičtí generální prokurátoři ze států Washington, New York a Kalifornie, k nimž se následně připojily další státy. Domnívají se, že rozhodnutí prezidenta ukončit politiku rozdělování rodin je pouze iluzorní.

V sázce jsou životy lidí, upozornil generální prokurátor

Trumpův dekret podle nich ve skutečnosti nenařizuje ukončení politiky rozdělování rodin a nepíše se v něm nic o opětovném sloučení rodin. Generální prokurátor v New Jersey Gurbir Grewal označil praktiku rozdělování rodin za „krutou“. „Vypadá to, že administrativa vydává každý den nová, protichůdná nařízení a spoléhá na nová, protichůdná ospravedlnění. Ale nemůžeme zapomínat, že v sázce jsou životy skutečných lidí,“ upozornil Grewal.

V posledních týdnech bylo v USA od rodičů odděleno a umístěno do ústavů přes dva tisíce dětí z rodin, které nelegálně překročily hranice Spojených států. Celkem sedmnáct států upozornilo, že jsou nuceny hradit náklady na péči o děti, vzdělání a sociální služby. Přejí si, aby soud označil praktiku za odporující ústavě a definitivně ukončil tuto politiku.

Kontakt do deseti dnů, do měsíce sloučení rodin

Soudce v San Diegu vzápětí rozhodl, že imigrační úřady nesmějí rodiny imigrantů dopadených po nelegálním překročení hranice rozdělovat. Konstatoval také, že problém odebírání dětí z velké části řeší zmíněný Trumpův dekret.

Kromě třicetidenní lhůty na opětovné sloučení rodin rozhodnutí s celostátní účinností také nařizuje, aby vládní úřady zprostředkovaly telefonní kontakt mezi rodiči a jejich dětmi do deseti dnů.

Soudní řízení v San Diegu se původně týkalo dvou dětí odebraných jejich matkám, sedmileté dívky z Konga a čtrnáctiletého dítěte z Brazílie. Žalobu za zmíněné matky, které se mezitím s dětmi již shledaly, podala Americká unie občanských práv (ACLU), jež následně proces vedla jménem všech přistěhovalců.

Proti takzvané nulové toleranci vůči lidem, kteří nelegálně překročí hranice, v úterý protestovali Trumpovi odpůrci v Kalifornii a Texasu. „Prezident se na to dívá jako na politické téma, kvůli kterému je ochotný riskovat životy a způsobit dětem nenapravitelnou újmu. Je to velká skvrna na naší lidskosti i politice. Tady jde ale o víc než jen o politiku,“ prohlásila předsedkyně Asociace amerických učitelů Randi Weingartenová.

Americký viceprezident Mike Pence mezitím na návštěvě Latinské Ameriky vyzval imigranty, aby do Spojených států vůbec nejezdili, pokud nemohou přijít legálně. „Neriskujte svůj život ani životy vašich dětí tím, že se vydáte do Spojených států po trasách, které ovládají pašeráci drog a převaděči. Nemůžete-li přijít legálně, nechoďte vůbec,“ prohlásil Pence v Brazílii.