V Londýně hořel luxusní hotel, jeho služeb využívala i královská rodina

Více než stovka hasičů bojovala s požárem luxusního hotelu Mandarin Oriental v centru Londýna. Příčina vzniku požáru, který již požárníci dostali pod kontrolu, zatím není jasná. Všechny hosty se podařilo včas evakuovat, zranění nikdo neutrpěl. V hotelu v minulosti pobývala i britská královská rodina.

K požáru pětihvězdičkového hotelu v londýnské části Knightsbridge, který sousedí s Hyde Parkem, vyrazilo dvacet hasičských vozů a zhruba 120 požárníků. Hustý černý dým stoupající ze střechy dvanáctipatrové budovy bylo podle agentury AP vidět na kilometry daleko. Vpodvečer ale z budovy dýmit přestalo.

Z hotelu se podařilo evakuovat včas všechny hosty. Podle serveru Evening Standard mezi nimi byl mimo jiné zpěvák Robbie Williams. „Nepečovali jsme o žádné pacienty, ale zůstáváme z preventivních důvodů na místě,“ uvedli záchranáři. Ulice před hotelem ve středu britské metropole byla uzavřena, což způsobilo značné dopravní komplikace.

Penelope Evansová zrovna nakupovala, když si všimla hustého dýmu. „Spatřila jsem na obloze tmavý kouř, všechno zakryl, pach byl příšerný,“ uvedla Britka pro BBC. „Lidé byli v šoku, hned začali oblast opouštět,“ dodala žena, která připomněla nedávnou tragickou událost, kdy v Londýně hořel obytný věžák Grenfell. Zahynulo tehdy 72 osob.

Hotel právě prošel přestavbou

Podle serveru listu Evening Standard prodělal hotel Mandarin Oriental nákladnou rekonstrukci, která byla dokončena teprve v květnu a z hotelu měla udělat „jeden z nejlepších na světě“. Za jednu noc se v luxusním hotelu platí 700 liber (20 500 korun) a více.

Služeb hotelu v minulosti využívala i britská královská rodina. Královna Alžběta II. zde hostila panovníky den před svatbou prince Williama s Kate v roce 2011, připomíná server BBC News.