Bill Clinton napsal thriller, v němž pohledný americký prezident zachraňuje svět před kyberútokem

Na pulty amerických knihkupectví zamířil první thriller z prostředí Bílého domu, který napsal bývalý prezident. Bill Clinton se spojil s autorem bestsellerů Jamesem Pattersonem. Z tajných zpráv sice necituje, ale do detailu představuje prostředí prezidentského sídla „od bowlingové dráhy po běžecký pás v ložnici“. Podle listu Washington Post ale kniha mnohem víc než zákulisí moci ukazuje exprezidentovo ego.

Čtenáři se mohou poprvé začíst do knihy, jejíž thrillerová zápletka je okořeněna detaily z Bílého domu, které dosud znalo jen několik málo lidí. 

Román President is Missing sleduje postavu prezidenta Jamese Lincolna Duncana, kterému hrozí odvolání z funkce. Kontaktoval totiž nejnebezpečnějšího teroristu své éry a to se nelíbí prezidentovým spolupracovníkům. Teroristé přitom připravují obří kyberútok na Spojené státy a do řešení problému se musí zapojit prezident sám.

Přestože kniha stojí vedle zápletky na přesném popisu zařízení a fungování sídla amerických prezidentů, tajné služby mohou být podle listu Washington Post klidné. V románu se necituje z tajných zpráv, přičemž „kniha President is Missing toho vypovídá o americké vládě asi tolik, co Růžový panter o té francouzské“.

Podle Washington Post navíc kniha říká hodně věcí o autorovi samotném. Bill Clinton se tak zrcadlí v postavě prezidenta Jamese Lincolna Duncana, který je šarmantní, pohledný hrdina z války, který bojuje za správnou věc a je celý život věrný jedné ženě, dodává poněkud jízlivě deník.

Listu navíc vadí, že kniha se soustřeďuje jen na dění v Bílém domě a postrádá empatii vůči tomu, co se děje mimo prezidentskou kancelář. A ani popis špičkových programátorů při práci prý není povedený. „Sledovat jejich boj je stejně vzrušující jako sledovat vaše rodiče, jak se snaží zapamatovat si heslo na Facebook,“ dodává recenze deníku.

Clinton: Dům z karet byl skvělý

Americký exprezident se ve své knize vyznává z lásky k thrillerům. „Ten žánr mám rád, thrillerů jsem přečetl od osmdesátých let opravdu hodně, tisíce knih,“ řekl. Roky pak snil o tom, že jeden takový sám napíše, řekl stanici BBC.

Líbily se mu také seriály Dům z karet nebo Skandál. Ty ukazují zákulisí politické moci. „První série Domu z karet byla opravdu hodně dobrá. A na Skandálu se podílela řada mých přátel a podporovatelů. Ale pak mě napadlo: to si teď budou lidé myslet, že se v Bílém domě vraždí a zabíjí i sám prezident?“ říká Clinton.

Právě to ho přimělo popsat provoz prezidentské kanceláře jinak. „Zapomíná se na to, že tuhle práci dělají skuteční lidé, kteří každé ráno vstanou a jdou dělat něco, co považují za správné,“ dodává.

Bill Clinton na sjezdu ve Filadelfii
Zdroj: Lucy Nicholson/Reuters

Clinton je také fanouškem knih Jamese Pattersona, se kterým na románu President is Missing spolupracoval. Jen od něj prý přečetl na pětadvacet knih. Jejich společné dílo se v příštím roce objeví také na televizních obrazovkách. Práva ke knize už odkoupil mediální gigant Showtime.

Hlavní postavu by měl podle Clintona hrát George Clooney: „Líbila se mi jeho role ve filmu Peacemaker. A taky mi přišlo, že na svatbě prince Harryho mu to vážně slušelo.“ 

Kyberhrozby podceňujeme

Bill Clinton odešel z vrcholné politiky v roce 2001. „Za těch sedmnáct let se svět zkomplikoval a já bych chtěl přispět k hledání řešení,“ říká dnes.

Znepokojuje ho především hrozba kyberterorismu. „Atomová bomba nás může snadno všechny zabít, i když si nemyslím, že by ji třeba Severní Korea někdy použila. Ale kybernetický útok může také zabíjet. Rychleji a za kratší dobu. Už jen tím, že některé věci vypne,“ varuje Clinton. Útok podle něj může snadno zničit nebo zneužít zdravotní záznamy, bankovní účty a elektronické systémy milionů lidí. 

„Podceňujeme to. Na modernizaci kyberzabezpečení musíme dávat mnohem víc peněz. Je to účinné a přitom levnější než vyvinout takzvaný starý hardware v podobě zbraní a letadel,“ dodává Clinton. 

Bývalý prezident je autorem celkem čtyř knih. Nejprodávanější byl jeho memoár Můj život. Nová kniha je ale jeho prvním pokusem o fikci – a možná napíše další. „Uvidíme, podle toho, jak se tahle bude líbit. Starého psa prý novým trikům nenaučíš. Jsem starý pes a tohle je můj nový trik.“