Svatba, kam se podíváš. Portréty Harryho a Meghan zaplavily Británii

Horizont ČT24: Povyk kolem královské svatby (zdroj: ČT24)

Velká Británie žije svatbou prince Harryho s americkou herečkou Meghan Markleovou. Před sobotním obřadem se objevila nečekaná komplikace. Otec nevěsty, který před několika dny čelil obviněním, že prodal své fotky bulváru, musí podstoupit operaci srdce, a nebude moct odvést nevěstu k oltáři. Kensingtonský palác odmítá informace komentovat.

O svatbě musí v Británii vědět každý. Pošta tiskne speciální série známek, portrét prince Harryho se snoubenkou Meghan vyhlíží z mini dortíků, vepřových koláčů i suvenýrů. Londýnská obchodní tepna Regent Street je u příležitosti oslav svatby vyzdobena vlajkami, i když se obřad uskuteční ve třicet kilometrů vzdáleném Windsoru.

Harry a Meghan tvoří dvojici i na pomazánkách marmite
Zdroj: Reuters
Portrét Harryho a Meghan se dostal i na mléčnou pěnu
Zdroj: Reuters

Královská rodina Británii dobře vynáší

Meghan Markleová
Zdroj: Kirsty Wigglesworth/Reuters

Experti odhadují hodnotu britské monarchie na 67,5 miliardy liber. Loni podle nich přinesla do britské ekonomiky přes 1,5 miliardy a letos to má být ještě víc. „Když jsme viděli, kolik je kolem toho vzruchu, tak jsme znovu dělali propočty. Díky svatbě by mohly příjmy být letos vyšší až o jednu miliardu liber,“ předpokládá ředitel společnosti Brand Finance Richard Haigh.

Velký podíl na tom má nevěsta, dokonce se mluví o Meghanině efektu. „Efekt Meghan představuje vzpruhu, kterou přináší přímým nebo nepřímým doporučením výrobků a obchodních značek,“ říká Haigh.

Svatbu vítají i britští vydavatelé. Doufají, že zmírní propad prodeje tisku. Na pultech jsou sběratelská a speciální vydání na křídovém papíře, titulní strany plní informace o dění před svatbou. Novináři dostali přístup do kuchyně na windsorském hradě, zájemci už měli šanci vidět i spřežení, které potáhne kočár snoubenců.

Tisk rozebírá i to, jestli Meghan dostane po svatbě titul vévodkyně ze Sussexu, a jaké bude mít postavení v královském paláci. „Pokud bude Meghan muset sama jít chodbou, tedy bez Harryho, a narazí například na princeznu Beatrice, která má modrou krev, bude muset Meghan udělat pukrle,“ vysvětluje expert na královskou etiketu William Hanson.

Jedna z knih spojuje Meghan s českou královnou Annou
Zdroj: ČT24

Na pultech britských knihkupectví se také vyrojil bezpočet knih o nové člence královské rodiny. Například titul „Meghan – Hollywoodská princezna“ dokonce tvrdí, že Harryho nastávající je v příbuzenském stavu s třetí manželkou českého krále Vladislava II. Jagellonského, tedy s českou a uherskou královnou Annou.

Kniha se odvolává na bostonského genealoga Garyho Robertse, který mezi nevěstiny předky řadí skotské a anglické krále, ale také otroky na amerických plantážích.